Kovács Péter: összefogás körvonalazódik az EP-választásokra

Az EMNP az egyetlen olyan döntést hozta, amely nem vezet a Néppárt újabb választási kudarcához – kommentálta vasárnap Kovács Péter RMDSZ-főtitkár az EMNP-nek azt az aznapi bejelentését, hogy nem indít saját jelöltlistát az európai parlamenti választásokon, hanem védnöke, Tőkés László Fidesz-listán történő indulását támogatja.

„El kellett telnie több mint egy évnek a 2012-es választások óta, hogy Toró T. Tiborék felismerjék: messze nincs akkora támogatottságuk, hogy tényezők legyenek a romániai magyar politikai palettán” – jelentette ki a maszol.ro-nak az RMDSZ kampányfőnöke.

Kovács Péter jelzés értékűnek nevezte, hogy az EMNP megvárta a bejelentésével az RMDSZ jelöltjeinek rangsorolását. „A Néppárt döntését úgy értelmezem, hogy el tudják fogadni azt a sorrendet, amelyet az RMDSZ felállított, el tudják fogadni, hogy a befutó helyekre olyan politikusok kerültek, akik igenis dolgoztak az elmúlt hét évben az Európai Parlamentben” – mondta a politikus.

Úgy értékelte: az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt közeledésével és az EMNP vasárnapi döntésével összefogás körvonalazódott az erdélyi magyar politikai szervezetek között az EP-választásokra. „Gyakorlatilag egyetértés van a magyar pártok között abban, hogy az RMDSZ jelöltjeit küldjék Brüsszelbe” – fogalmazott Kovács Péter.

Mint ismert, az RMDSZ és az MPP vezetői a hét közepén ülnek le ismét tárgyalni az együttműködésről, amely kiterjedhet az EP-választásokra is. Biró Zsolték a harmadik helyet kérik jelöltjüknek az RMDSZ listáján. A Szövetségi Állandó Tanács szombati döntése értelmében ez a hely Vincze Lorántot illeti meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?