Románul beszélő magyarországiakkal ünnepelt az Igen, tessék!

 Az Igen, tessék! mozgalom nagyváradi kibővítésének ötletét méltatta Bitay Levente, Magyarország kolozsvári vezető konzulja és Szabó Ödön romániai parlamenti képviselő pénteken, a civil szervezet nagyváradi konferenciáján. A kereskedelmi többnyelvűséget bátorító mozgalom az Anyanyelvhasználat: igények és lehetőségek című konferenciával ünnepelte az anyanyelv nemzetközi napját.

 Bitay Levente, Magyarország kolozsvári vezető konzulja kiemelte: fontos, hogy közösség a templomon és az oktatáson kívül a mindennapokban is használhassa anyanyelvét. „Tudatosítani kell minden vállalkozóban: ha biztosítja a betérők anyanyelvét, azáltal ő is több lesz” – mutatott rá Bitay.

Szabó Ödön romániai parlamenti képviselő úgy fogalmazott, az Igen, tessék! mozgalom Kolozsváron komoly tapasztalattal rendelkezik, amihez hozzásegítette, hogy „egy Funar-korszak utáni, felszabadult” környezetben tevékenykedhet. A parlamenti képviselő elmondta, fontos, hogy a civil szervezet a tudást átvigye Nagyváradra, majd ki is teljesítse azt.

Péntek János nyelvész, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke rámutatott: a romániai magyarok számára a nyelvhasználati jogok adottak, de hiányzik egy civil-polgári mentalitás, ezért kell a bátorítás. Péntek János elmondta: a magyar utcaneveket a kiadványok szerkesztése során, ahogy az utcanévtáblák elkészítésekor sem szabad fordítóirodának adni. „A magyar utcanevek kérdése külön világ: ezek nem a románok megfelelői” – húzta alá a nyelvész. Péntek szerint az anyanyelvet nem csak őrizni, hanem ápolni is kell. A regionális nyelvjárásokról elmondta: azok hozzátartoznak „a nyelvi valóságunkhoz, nem a műveletlenség jelei”.

Lévay Enikő a hajdúszoboszlói önkormányzat részéről közölte: miután kiemelten a román turisták igényeire és anyanyelvhasználatára kiemelten elkezdtek figyelni, 2008-ban és 2009-ben is mintegy 30 százalékkal nőtt az odalátogató románok száma. A nemzetközi referens rámutatott: a látványos eredmények mögött nyelvpolitikai intézkedések sora található. Hajdúszoboszlón például román rendőrök is szolgálatot teljesítenek, a város turisztikai irodája nyolc nyelven ad ki tájékoztatókat és a vendégszezonra nagyváradi fiatalokat szerződtetnek.

Török László, Nagyszalonta polgármestere a Bihar megyei város önkormányzati testületeinek a magyar nyelvhasználat és kultúra ápolásáért tett intézkedéseit ismertette. Közölte: az önkormányzat honlapjáról minden dokumentum, formanyomtatvány és tudnivaló magyar nyelven is elérhető. Török László több helyi rendezvényt és anyanyelvvédelmi kezdeményezést felsorolt.

Bethlendi András, az Igen, tessék! mozgalom ügyvezetője, jogász rámutatott: az anyanyelvhasználat kereteit az igények és a lehetősek határozzák meg. Míg a szabad piac az igények szerint formálódik, a lehetőségeket törvényi keretek szabályozzák. A nyelvhasználati törvényeknek a szabad piachoz hasonlóan folyamatosan igazodniuk kellene a közösség igényeihez – mondta Bethlendi András.

Szabó-Györke Zsombor, az Igen, tessék! mozgalom tájékoztatási felelőse közölte: a szervezet két és fél éves tevékenysége nyomán immár hat erdélyi városban működik. A kiindulásként szolgáló Kolozsváron 259 partnercég társult. „Az Igen, tessék! mozgalom nem elégszik meg azzal, hogy a csatlakozó vállalkozók figyelmét a várható többletbevételre felhívja. Olyan csatornákat hozunk létre és töltünk meg hasznos tartalommal, amelyek megkönnyítik az ügyfelek és az igényeikre odafigyelő cégek egymásra találását” – magyarázta Szabó-Györke.

 

Kimaradt?