Bizonyítottan lopta a doktori dolgozatát az oktatási államtitkár

Teljes egészében másolta doktori dolgozatát Ștefania Duminică közoktatásért felelős államtitkár – állapította meg a Bukaresti Egyetem etikai bizottsága. A testület pénteki közleményét a Mediafax idézte.

E szerint a doktori disszertációt elemezve a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a 2012-ben megvédett dolgozat gyakorlatilag a „fénymásolata” egy 2008-ban publikált tudományos munkának. Ștefania Duminică a Bukaresti Egyetem pszichológia karán nyerte el a doktori címet.

Az etikai bizottság az államtitkár doktori címének visszavonását javasolta. Ezt az egyetem kérésére a tudományos kutatások országos etikai tanácsa (CNECSDTI) teheti meg. Remus Pricopie oktatási miniszter a hír hallatán annyit mondott: beszélt a beosztottjával, és úgy tudja, hogy Ștefania Duminică lemondani készül.

Az etikai bizottság hivatalból vizsgálta meg az államtitkár dolgozatát, a sajtóban megjelent cikkek nyomán. Az államtitkár lemondását csütörtökön az államfő is kérte. „Nem hiszem ugyanis, hogy a miniszterelnök egy ilyen csalás miatt leváltaná” – jelentette ki Traian Băsescu, arra utalva, hogy Victor Pontáról ugyanez a bizottság szintén megállapította: disszertációjának legalább egyharmadát más szerzők munkájából lopta.

Korábban a Bukaresti Egyetem a kormányfő doktori címének visszavonását is kérte az illetékes testülettől, ám a CNECSDTI nem ismerte el a felsőoktatási intézmény etikai bizottságának következtetéseit. Ecaterina Andronescu akkori oktatási miniszter arra hivatkozott, hogy a közjogi méltóságok tudományos munkái esetében a plágium vádjában egy másik szakmai testületnek kell döntenie.

Kapcsolódók

Kimaradt?