Nagyváradon ünnepli az anyanyelv napját az Igen, tessék!

Anyanyelvhasználat: igények és lehetőségek címmel tart konferenciát pénteken az Igen, tessék! mozgalom. Előad többek között Péntek János nyelvész, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke is, az esemény fővédnöke Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja.

A február 21-ei, pénteki, a Malom (Avântului) utcai Góbé Csárdába szervezett konferencia 16 órai megnyitóján beszédet mond Szabó Ödön parlamenti képviselő és Bitay Levente, Magyarország kolozsvári vezető konzulja. A kereskedelmi anyanyelvű kiszolgálást és tájékoztatást bátorító Igen, tessék! a konferenciát az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából tartja.

A Góbé Csárdában Péntek János kiselőadása mellett négy másik értekezésre is sor kerül. Bemutatkozik a felvidéki nyelvvédelmi szervezet, a Fontos vagy! mozgalom és a román nyelvű kereskedelmi kiszolgálást szorgalmazó hajdúszoboszlói önkormányzat. Előadást tart továbbá Török László, Nagyszalonta polgármestere, de a résztvevők meghallgathatják az ügyfeleiket anyanyelven fogadó vállalkozásoknak hálózatot építő Igen, tessék! mozgalom beszámolóját is.

Az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének közgyűlése 1999-ben nyilvánította február 21-ikét az anyanyelv nemzetközi napjává. Az Igen, tessék!-konferenciát állófogadás zárja.

Kimaradt?