Katonalakások kerülnek egy iskolai bentlakás helyére

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal felújíttatta és átadásra készen áll az Emil Dandea kémiai líceum üresen álló, kihasználatlan bentlakása. A 30 garzolakást a városháza a román hadseregnek szánta cserébe a Maros-híd melletti öt hektárnyi területért.

„Bentlakásokra már nincsen szükség ebben a formában, ezért olyan lehetőségeket keresünk az épületek rendeltetésének megváltoztatására, amelyek a város hasznára válnak” – mondta a maszol.ro érdeklődésére Csegzi Sándor, a polgármester tanácsadója. Az egykori, cserébe kapott laktanya helyén tervezik felépíteni a digitális várost, amely tudományos-műszaki központként működve szolgálná Marosvásárhelyt.

Peti András alpolgármester elmondta a maszol.ro-nak, hogy a városnak fontos az egykori katonai laktanya és a hozzá tartozó terület. "Kezdetben, arra gondolt a hivatal, hogy ANL-s lakásokkal oldja meg a cserét, de az a program leállt. Ezért van most szükség a bentlakásból átalakított lakásokra" - mondta.

Ám az átadás húzódik, ugyanis az ingatlan rendeltetésének megvátoztatását jóvá kell hagynia a tanügyi minisztériumnak, amelynek, Dorin Florea szerint egyelőre nem áll szándékában ebbe beleegyeznie. „Egyetlen miniszter sem tiltakozott a visszaszolgáltatott iskolák helyzete ellen, most pedig beleszólnának ebbe” – fogalmazott a polgármester, aki elmondta, a városnak érdeke, hogy létrejöjjön a csere, amelyet a hadsereggel kötött: a Maros-híd melletti laktanyáért és az azt körülvevő területért 100 lakást ad a város a katonáknak, katonatiszteknek.

A területért eredetileg 400 lakást kért a hadügyminisztérium, amit a város lealkudott 200-ra, majd 100-ra. Ezekben a lakásokban azok a tisztek, katonák laknának albérletben, akik Marosvásárhelyen tartózkodnak, és fenntartásuk sokba kerül a hadseregnek. Ahhoz, hogy az iskolához tartozó épület rendeltetése megvátozhasson, előbb az iskola vezetőségének kell beleegyznie, majd a tanfelügyelőségnek. Mivel az iskola gyakorlatilag már nem létezik és vezetősége sincs, a tanfelügyelőségnek kell döntenie ez ügyben. Bár többször is tárgyalt a városháza Ștefan Someșan főtanfelügyelővel, döntés még nem született.

Kimaradt?