Lealkudták az emlékfutás „útadóját” a háromszéki atléták

Lealkudták az emlékfutásra fizetendő „útadót” a háromszéki atléták. Mint arról beszámoltunk, az útkezelő társaság (CNADNR) tetemes összeget, közel 3000 euró útdíjat igényelt a sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókörtől, hogy jóváhagyja a március 15-re tervezett 96 kilométeres emlékversenyt.

A CNADNR eredetileg kilométerenként 40 eurót és minden óra úthasználatért további 10 eurót igényelt az atlétáktól ahhoz, hogy jóváhagyja a 11-es és 12-es országúton zajló, Bereck – Kökös - Sepsiszentgyörgy közti emlék-stafétát. Vajda Zsigmond, a rendezvény egyik szervezője rámutatott, ez az összeg a Gáll Lajos Futókör éves költségvetését jelentené, így lehetetlenné válna a nemzeti ünnepen tizenkét éve sorra kerülő emlékfutás idei megszervezése.

A futókör a háromszéki hatóságok segítségét kérte, majd prefektusi közbejárásra szerdán egyeztettek az a CNADNR brassói vezetőségével. Vajda Zsigmond a találkozó után arról tájékoztatta lapunkat, hogy sikerült kompromisszumos megoldást találni, így az útügy nem az általuk leszaladt teljes 96 kilométeres távra kér „útadót”, hanem csak arra a 16 méterre, amit szaladás közben, egy időben foglalnak le az úttestből az atléták és kíséretük. Vajda Zsigmond szerint erről útkezelő országos vezetőségének beleegyezésére várnak, és arra, hogy kiszámolják a pontos összeget, amit be kell fizetniük.

A sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos futókör tagjai tizenkét éve szaladják körbe a településeket, és megkoszorúzzák az útba eső 1848-as műemlékeket. Az idei emlék-staféta terveik szerint Bereckből, Gábor Áron szülőfalujából indulna Kökösre, az ágyúöntő halálának helyszínére, majd onnan szaladnak Sepsiszentgyörgyre az összesen 69 kilométeres távon. 

Kapcsolódók

Kimaradt?