Újra a Top 700-as világranglistán a Babeş-Bolyai

 A romániai felsőoktatási intézmények közül a Bukaresti Egyetem, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a iaşi-i Alexandru Ioan Cuza Egyetem, valamint a temesvári Nyugati Egyetem szerepel a QS World University Rankings 2012 kedden közzétett ranglistáján. Mind a négy intézmény a 600-700-adik hely között szerepel a a Top 700-ban.

A világranglistát idén az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) vezeti, amelyet a brit University of Cambridge követ, a bronz ismét az amerikaiaké a Harvard University harmadik helyezésével.bbte

Soós Anna: a Top 500 a cél

Soós Anna, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettese a maszol.ro-nak elmondta: az egyetemnek az a célja, hogy bekerüljön a legjobb 500 intézmény közé. Magyarázata szerint a rangos helyezés eddig több előnyt is jelentett a felsőoktatási intézmény számára: hozzájárult ahhoz, hogy a BBTE elnyerje a kutató és oktató egyetem minősítést.

„Az egyetem rangsorolása a diákok részére is biztosítékot jelent. A leendő hallgatók szívesebben választanak egy elismert tanintézményt, ami a későbbiekben a munkaadók számára is fontos szempont” – részletezte Soós. Hozzátette: az egyetem kiemelten támogatja a tudományos kutatást és díjazza ezeket a munkákat, ezzel is hozzá szeretnének járulni a rangsorolásban való előmenetelhez.soos anna

„A kutatási projektekbe a szakemberek mellett diákokat is bevonunk, akik így eltanulják a módszert, és maguk is kedvet kapnak a kutatáshoz” – magyarázta a rektorhelyettes. Rámutatott: idéntől a BBTE-n az EU-s állampolgárok ugyanolyan feltételek szerint felvételizhettek, mint a román állampolgárok, számukra is biztosították az ingyenes helyeket. Ennek köszönhetően a külföldi érdeklődés a korábbi év másfélszeresére emelkedett. 

„Nagyon fontos az egyetem láthatósága, amit a honlapra felkerülő információkkal próbálunk növelni. Főleg angol, német és francia nyelvű képzéseket hirdetünk meg, ezáltal illetve nemzetközi projektekkel szeretnénk emelni a hazai, valamint a külföldi diákok és tanárok mobilitását” – hangsúlyozta Soós Anna.

Túlduzzasztották az évfolyamokat

Danny Byrne, a www.topuniversities.com ranglistájának szerkesztője a HotNews.ro-nak elmondta: a romániai egyetemek jól szerepeltek a közvélemény-kutatásaikban az egyetemi oktatók és a diákok foglalkoztatottsága szintjén, ami azt bizonyítja, hogy – legalábbis regionális szinten – elismert intézmények.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a rangsorban történő előrelépést főleg az egyetemi évfolyamok nagy létszáma és a kutatások idézettség által mért hatékonysága akadályozza” – vélekedett a szakember. Hozzátette: a rangsorolás azokat az egyetemeket részesíti előnyben, amelyek a nemzetközileg érdekelt kutatásokra összpontosítanak.

A magyar egyetemek rangosabbak

A romániai egyetemek 2005 óta szerepelnek a QS World University Rankings raglistáján. Abban az évben a  Bukaresti Egyetemet sorolták be a legjobb felsőoktatási közé. A Top 700-ba 2009-ben a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, tavaly pedig a Iasi-i Alexandru Ioan Cuza Egyetem, valamint a temesvári Nyugati Egyetem is bekerült.

A magyar egyetemek a romániai intézményeknél rangosabb helyezést értek el. A Szegedi Tudományegyetemet az 501-550., a Budapesti Corvinus Egyetemet és az Eötvös Loránd Tudományegyetemet az 551-600. helyre, míg a Debreceni Egyetemet a 601-700. helyre sorolták a Top 700 összeállítói.

 

Kimaradt?