Megújul jövőre Mao Ce-tung szülővárosa

Több mint 15 milliárd jüant költ Mao Ce-tung arra, hogy méltóképpen emlékezzen meg jövőre az egykori kommunista vezető születésének 120. évfordulójára - értesült a sina.com hírportál.

A dél-közép kínai Hunan tartományban fekvő Saosan városa az idén és jövőre összesen tizenhat nagy projekt kivitelezését jelentette be, többek közt autópályát, iskolát és csatornát építenek, és számos megemlékezést tartanak.mao

A célra elkülönített 15 milliárd jüanból ezen kívül három nagy turizmushoz kapcsolódó beruházásra is jut: új turistalátványosságokat állítanak fel, a rosszabb állapotban található meglévőket kicsinosítják, és a hely egyik fő vonzerejének számító Mao Ce-tung emlékmúzeumot szintén  felújítják. Utóbbiban több mint hatezer, Mao életéhez kapcsolódó emléktárgy található, sok közülük az egykori kommunista vezető személyes holmija, köztük órái, ruhái, külföldi látogatások alkalmával kapott ajándéktárgyak. Hu Csin-tao államfő szeptember elején járt Saosanban, ahol a városvezetést az előkészületi munkák gyorsítására sürgette.

A mindössze százezer lakosú, kínai mértékkel kisvárosnak számító Saosannak gazdaságilag is jól jön a kerek évforduló, a 15 milliárdos beruházási projekt ugyanis egyfajta ösztönző csomagként is szolgál. A város legfőbb bevételi forrását jelenleg is a "vörös turizmus" jelenti, Saosan ugyanis a kommunista történelmet kutatók, az az iránt érdeklődők, illetve az iskolákban és gyárakban kötelező "vörös utak" egyik legkedveltebb célpontja.0019b93bd68d0e82324f04

A városba a hivatalos adatok szerint tavaly több mint nyolcmillióan látogattak el, csak ajándéktárgyak értékesítéséből 150 millió jüan bevétel folyt be. A Mao Ce-tung portréit, szobrait, kitűzőket és egyéb relikviákat árusító üzletekben - a kínai szokásokkal szöges ellentétben - tiszteletből nem alkudoznak a látogatók.

A helyi éttermek - mint a Mao családi Étterme vagy a Vörös Nap Étterem - étlapján az egykori vezető kedvenc ételei találhatók, például a karamellizált cukorba és rizsborba forgatott sertésgyomor. Van, aki csak azért jön, hogy ezt Mao szülőhelyén próbálja ki. A város egy főre jutó rendelkezésre álló éves jövedelme több mint 19 ezer jüant tesz ki, amely a pekingi átlagot is meghaladja.

Kimaradt?