Fellendítik a lakónegyedi iskolákat Sepsiszentgyörgyön

A lakónegyedi iskolákat szeretné ismét diákokkal feltölteni a háromszéki tanfelügyelőség. Keresztély Irma főtanfelügyelő sajtótájékoztatóján kifejtette: egy akciótervet fogadtak el a lakónegyedi iskolák fellendítése érdekében, amelyek az elmúlt években a városközponti iskolák elszívó ereje miatt elnéptelenedtek. A következő tanév beiskolázási tervében az eddiginél kevesebb előkészítő osztály indítását hagyták jóvá a városközponti iskolák számára, de számításaik szerint minden iskolában elegendő osztály indul ahhoz, hogy működését biztosítani tudja.

A sepsiszentgyörgyi szülők és diákok körében legnépszerűbb a Székely Mikó kollégium, a Mikes Kelemen líceum és a Mihai Viteazul főgimnázium, amelyek számára eddig minden évben jóváhagyták a beiskolázási terv kiegészítését, ami viszont a lakónegyedi iskolák kárára történt. Keresztély Irma leszögezte: a következő tanévben nem fogják kiegészíteni a városközponti iskolák diáklétszámát, ezzel szeretnék fellendíteni a lakónegyedi tanintézményeket, amelyek ugyanolyan jó pedagógusokkal és felszereltséggel rendelkeznek, mint a népszerűbbek. A főtanfelügyelő szerint az a tendencia, hogy a diák elit iskolába kerüljön, és lehetőleg az elemi iskolát, a gimnáziumot és a líceumot is ugyanabban a tanintézményben végezze el.

Idén két szakaszban, február 24. és április 18. között zajlik az előkészítő osztályokba való iratkozás. Sepsiszentgyörgyön 17 magyar tannyelvű osztály létesül 403 gyerek számára és 6 román tannyelvű osztály 141 gyerek számára. Első körben a lakóhely szerinti körzeti iskolákba írathatják gyerekeiket a szülők, majd a második szakaszban az üres helyek függvényében választhatnak más iskolát. Az előkészítő osztályokat indító iskolák február 19. és 28. között nyílt napokat szerveznek, ahová várják az érdeklődő szülők és diákok jelentkezését.

Kimaradt?