Felháborodás a román-ukrán határon a vámhivatal megszorításai miatt

A Romániába nem uniós országokból behozható termékeket érintő megszorító rendeletek miatt tiltakozik a lakosság a Szatmár megyei Halmi határátkelőnél. A szatmar.ro arról számolt be, hogy már szombaton is tiltakoztak azok, akik kereskedelmi céllal hozzák Ukrajnából a különböző árucikkeket. A tiltakozások sora hétfőn odáig fajult, hogy a kereskedők egy órára le is zárták a halmi határátkelőhelyet - a csendőröknek kellett rendet teremteniük.

Az Országos Adó és Pénzügyi Hivatal rendelkezései gyakorlatilag ellehetetlenítették azok életét, akik naponta különböző árucikkekkel megrakodva érkeztek Ukrajnából Romániába, a külföldön megvett árut pedig piacokon, vagy ismerősök körében értékesítették. Ezt a feketekereskedelmet korlátozza az ANIF rendelkezése, mely szerint bizonyos termékekből csak bizonyos mennyiséget lehet az országba szállítani adómentesen. Ez pedig tételesen 1 kg cukor, 40 darab cigaretta; 100 darab, egész dohánylevélből sodrott cigaretta; 50 darab szivar; 250 gramm dohány; 1 liter, 22 fokosnál erősebb alkohol és/vagy alkoholos ital; 1 liter, 80 fokos vagy annál erősebb tiszta szesz; 2 liter, 22 fokosnál gyengébb alkohol és alkoholos ital; 4 liter bor; 16 liter sör. Egyéb jellegű termékekből legtöbb 300 euró értékű árucikket szabad behozni.

Ami Halmi településen a tiltakozást kiváltotta, az az, hogy ezt a mennyiséget csak hetente egyszer lehet áthozni, az egy héten belül áthozandó további áru viszont vámköteles, az autósnak pedig rendelkeznie kell import-export engedéllyel. Ráadásul üzemanyagból is csak hét nap alatt egyszer lehet áthozni egy tele tanknyit és további tíz liter üzemanyagot kannában.

Ezzel gyakorlatilag véget érhet a környéken virágzó üzletág, ami az Ukrajnából behozott árucikkekkel való kereskedést jelentette.

A kereskedők szombaton 13 óra körül tiltakoztak először: ekkor a prefektus is a helyszínen járt és meghallgatta panaszukat. Hétfőn viszont odáig fajult a tiltakozó akció, hogy az emberek autóikkal el is torlaszolták a határátkelő felé vezető utat - emiatt a csendőrség embereinek közbelépésére volt szükség. Az útzár egy órán keresztül tartott, ezt követően újra megnyílt az út a határátkelő felé.

Kimaradt?