Borbély: a társadalomfejlődés alapja az emberi jogok tiszteletben tartása

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke nyitotta meg hétfőn Bukarestben a Nemzetközi emberi jogok gyakorlati alkalmazása: a nemzeti parlamentek hozzájárulása az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájához című szemináriumot, amelyet a Román Parlament és az Interparlamentáris Unió (IPU) közösen szervezett.

A parlamentekre nagy felelősség hárul ami a nemzetközi irányelvek közvetítését és gyakorlatba ültetését illeti. „A politikusok kettős kihívással szembesülnek: egyrészt tudatosítaniuk kell az állampolgárokban alapvető jogaikat, fel kell tárniuk és ki kell vizsgálniuk a társadalomban tapasztalt emberi jogi visszaéléseket, jogsértéseket – legyen szó embercsempészetről, erőszakról, gyermekmunkáról, a nemzeti kisebbségek helyzetéről –, másrészt pedig monitorizálási eredményeikről folyamatosan tájékoztatniuk kell a nemzetközi színteret” - fogalmazott Borbély László, a szeminárium raportőre. Hozzátette: Románia parlamentjében 18 nemzeti kisebbség képviselteti magát, ami elég ok arra, hogy az országban a nemzeti kisebbségek jogainak elnyomása rendeződjön.

Borbély kifejtette, nemzetközi szinten egyre nagyobb az igény az interparlamentáris együttműködésekre, a választott politikusoknak pedig kötelességük az állampolgárok hangját Európával hallatni, de ugyanúgy kötelességeik közé tartozik az európai direktívákról a polgárok tájékoztatása is. „Erre az összekötő szerepre a parlament a legjobb eszköz, ezért is tartjuk fontosnak tudatosítani a képviselőkben azt, mennyire fontos, hogy egyfajta híd szerepet töltsenek be az állampolgárok és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa között” - hangsúlyozta Borbély.

A szeminárium első tematikus ülésén 11 Közép -és Kelet Európai ország parlamenti képviselői vettek részt, ennek témája Az ENSZ által azonosított emberi jogi kihívások Közép -és Kelet Európában volt. Borbély hangsúlyozta: a politikum egyik legfontosabb szerepe a nemzetközi emberjogi normák helyi szintű alkalmazása, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának, és annak munkájának ismertetése, és ez a szeminárium erre teremt lehetőséget.

Az emberi jogok gyakran kemény politikai döntéseket igényelnek, azért a parlamenteknek központi szerepük van. „Mi, választott politikusok kulcsszereplők leszünk abban, hogy a totalitárius rendszereket, kommunizmust megélt országok állampolgáraiban letisztuljon az, hogy milyen jogokkal rendelkeznek” – mutatott rá a raportőr. Felhívta a figyelmet arra, hogy komoly jogi eszközeink vannak, legyünk aktívak, használjuk ki ezeket, mert ezáltal is erősíteni tudjuk a jogállamot, a demokráciát.  Borbély, beszédében kihangsúlyozta, hogy a parlamentek a civil emberjogi szervezetekkel szoros együttműködést kell kialakítsanak, hiszen az egyesületek munkája nagy segítség lehet a jogi visszaélések hiteles feltérképezésében.

Kimaradt?