Nem jó a muszlimok vére egy osztrák orvos szerint

Óriási botrányt kavart az osztrák Vöröskereszt egyik orvosa, aki azért küldte el a jótékonysági véradásról az egyik önkéntest, mert muzulmán vallású, és az orvos szerint így eleve „rossz" a vére.

Nemcsak a közvélemény, de még az orvostársadalom is heves tiltakozásba kezdett, amikor kiderült, hogy egy linzi orvos arra hivatkozva utasította el az önkéntes véradásról az egyik jelentkezőt, mert ő muszlim vallású, és az orvos szerint minden muzulmán a vérében hordozza minimum a Hepatitis B vírust, de ki tudja, még mi minden mást is.

A 25 éves Aysun Ozdemir azt állítja, hogy az orvos rá se hederített, miközben megpróbálta azt magyarázni, hogy a betegségek, köztük a Hepatitis B fertőzés nem a vallási vagy etnikai háttértől függ, ráadásul ő csupán két éves volt, amikor Ausztriába került.

A kirobbant botrányra válaszképp az Osztrák Vöröskereszt rámutatott egy tavaly hozott álláspontra, miszerint a bevándorlókat sem szabad kizárni a véradásból, függetlenül attól, hogy pontosan mikor is történt a migráció. „Sajnálatunkat fejezzük ki az elutasítás okozta sérelem miatt, és bocsánatot kérünk mindazoktól, akiket megbántott ez az eset" - jegyezte meg Michael Opriesnig, az Osztrák Vöröskereszt főtitkár-helyettese.

A szóvivő az Austrian Times című hírhonlapnak azt is megerősítette, hogy a véradáshoz szükséges kritériumok csak az egészségi állapotra terjednek ki, és az, hogy ki nem alkalmas donornak, az nem függ sem a vallási hovatartozástól, sem a kulturális háttértől.

Kimaradt?