Kérdéses a háromszéki áldozatok családjainak állami támogatása

Szerdán temetik a hétvégi vasúti szerencsétlenség áldozatait.

Bosszútól féltik a sofőrt

„A háromszéki rendőrség fokozottan felügyeli a temetés kilyéni és sepsiszentgyörgyi helyszíneit, illetve vigyáznak a balesetben vétkes sofőr családjára is, mivel félő, hogy az elhunytak családtagjai bosszút állnak rajtuk” – nyilatkozta Silviu Stoenescu, a Kovászna megyei rendőrség parancsnok-helyettese. Közölte: a szombati baleset óta rendszeresen járőröznek a balesetért felelős, 78 éves B. Károly lakása környékén, de nem jegyeztek semmilyen incidenst.

A rendőrtiszt leszögezte: a szombati vasúti baleset, amelyben nyolc személy elhunyt és egy fiatalasszony kómában fekszik a kórházban, az elmúlt húsz év legsúlyosabb szerencsétlensége.

Ha nem munkabaleset, nincs segély

Az esetet nem minősítették közúti balesetnek, mivel mezei úton történt, viszont ez nem változtat az ügy bűnügyi besorolásán. „A sofőrt gondatlanságból elkövetett többszörös emberöléssel és súlyos testi sértéssel vádolják” – magyarázta Silviu Stoenescu.0911haroszek baleset

Az esetet a Kovászna megyei munkafelügyelőség is vizsgálja, de a szerencsétlenséget még minősítették munkabalesetnek – mondta a maszol.ro-nak Ördög Lajos munkavédelmi főfelügyelő.

A szakember közölte: azt vizsgálják, hogy a napszámosokat szállító traktor vezetőjének volt-e munkaadói viszonya, léteztek-e munkaszerződések és betartották-e a munkavédelmi előírásokat.

Értesülésünk szerint a krumpliszedésnél foglalkoztatott személyek feketén dolgoztak. Ördög Lajos szerint ez még nem zárja ki azt, hogy munkabalesetnek lehessen minősíteni az ügyet. {loadposition OTP}

Ha az esetet munkabalesetként sorolják be, a munkaadó minden személy után tízezer lejes pénzbírsággal sújtható, illetve ötnél több feketén dolgozó személy foglalkoztatásáért már börtönbüntetésre is ítélhető. „Ha nem minősítik munkabalesetnek, akkor az elhunyt személyek családja nem részesülhet állami segélyben” – részletezte Ördög Lajos.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat viszont besorolástól függetlenül 3 ezer és 5 ezer lej közti gyorssegélyt utal ki a nyolc elhunyt személy családjának – tájékoztatott Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.

Kimaradt?