Elsőként választottak erdélyi magyart az ICUU élére

Elnökévé választotta az Unitáriusok és Univerzalisták Nemzetközi Tanácsa (ICUU) Gyerő Dávid kolozsi unitárius lelkészt – közölte vasárnap az unitárius egyház sajtóirodája.

A közigazgatási előadó-tanácsos a nemzetközi szervezet első olyan vezetője, aki nem az angolszász szervezeti kultúrákon nevelkedett. Gyerő Dávid korábban az ICUU titkára volt.

Az Unitáriusok és Univerzalisták Nemzetközi Tanácsa január 28-31. között kétévente egybehívott közgyűlését tartotta New Yorkban, a Shelter Rock unitárius egyházközségben. Az 1995-ben alapított szervezetnek ez volt az első közgyűlése, amelyet amerikai földön szerveztek.

A 120 résztvevő fele az Egyesült Államokból és Kanadából érkezett, a másik fele a világ más tájain levő 23 tagszervezetből jött. A harmadik legnépesebb küldöttséget a Magyar Unitárius Egyház vonultatta fel, összesen 11 képviselőjével: Bálint B. Ferenc, Czire Szabolcs, Farkas Emőd, Elekes Botond, Gyerő Dávid, Kászoni József, Koppándi Botond, Kovács István, Kovács Sándor, Máthé Dénes és Pap Mária.

A közgyűlés határozatot fogadott el a verespataki bányatervek tárgyában, amelyben támogatásáról biztosította a tervek ellen fellépő Magyar Unitárius Egyházat. Az ICUU közgyűlésről az Unitárius Közlöny márciusi számában részletes beszámoló olvasható.

Gyerő Dávid 1974-ben született az erdővidéki Baróton. Középiskolája a Székely Mikó Kollégium volt Sepsiszentgyörgyön. 1997-ben a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben unitárius lelkészi képesítést nyert. 1995-2000 között az unitárius ifjúsági szervezet (ODFIE) főtitkára volt. 2000-2001-ben az egyesült államokbeli Harvard Egyetem Extension School karán szervezetfejlesztést tanult. 2008-ban a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Jogi Karán jogászi oklevelet szerzett. 2001-től Kolozsváron él, az Unitárius Egyház Főhatósági Hivatalának közigazgatási előadó-tanácsosa. 2009-től a Kolozsi Unitárius Egyházközség lelkésze is. 2009-től az Unitárius Univerzalista Nemzetközi Tanács (ICUU) titkára, 2014-ben a szervezet elnökének választották. Nős, három gyermeke van.

 

Kimaradt?