Romániában is vannak viharvadászok

A viharvadászat Amerikából indult, de Európában is vannak, akiknek mára ez lett a szenvedélyük. Romániában nyolc fiatalember alapított viharvadász egyesületet.

A viharvadász lehet magányos sportoló, de többségében szervezetekbe, egyesületekbe tömörülnek. Magyarországon is komoly bázisuk van, Romániában pedig, az ország nyugati régiójában nyolc, többnyire egyetemista, bánsági és erdélyi fiatalember RoMetEx néven létrehozta az ország első viharvadász egyesületét.

A csoport egyik tagja, Balázs Róbert meteorológus gyerekkora óta szerette megfigyelni a viharokat, a zivatarokat, mióta pedig a szakmában dolgozik, azok a körülmények, paraméterek is érdeklik, amelyek a vihar kialakulásához hozzájárulnak.

Elmondta: a tapasztalt viharvadász egy viharfelhő alapján viszonylag pontosan meg tudja állapítani, melyik zónában mi történik, hol alakulhat ki felhőszakadás, erős szél vagy jégeső, de persze nagyon sokat segítenek a műholdas és a radarképek is. Vihar kialakulásakor szinte folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot a viharvadászok, a viharról készült felvételeiket pedig a Facebookra, Youtube-ra teszik fel, megmutatják a barátaiknak.

A viharvadászok számára a legnagyobb veszélyt a villámcsapás jelenti, hiszen az hirtelen jön, nincs idő menekülni. Tudniuk kell, hova állhatnak, hova mehetnek, de így is csak kilencven százalékban vannak biztonságban.

A viharvadászat Amerikából indult. Balázs Róbert elmondta: Európában soha nem lesz olyan érdekes a viharvadászat, mint ott, hiszen Amerikában minden évben több száz tornádó alakul ki. Romániának a keleti része a legérdekesebb, ahol télen nagy hóviharok, nyáron pedig erős zivatarok vannak.

Kimaradt?