Elkelt a Dél-Afrikában talált gigantikus kék gyémánt

A vártnál jóval magasabb áron, 25,6 millió dollárért vásárolta meg egy amerikai luxus ékszerház azt a kivételesen nagy kék gyémántot, amelyet egy dél-afrikai bányájában találtak januárban.

A 29,6 karátos drágakő a Cora International nevű New York-i céghez került, a Petra Diamonds gyémántkonszern vezérigazgatója, John Dippenaar szerint olyan összegért, amely hűen tükrözi, hogy a január közepén felszínre hozott ritkaság az egyik legjelentősebb a kék gyémántok sorában. A drágakő értékét szakértők előzetesen 15-20 millió dollárra becsülték.

A honlapján szereplő információk szerint a Cora International csiszolta és értékesítette a földkerekség néhány legnagyobb gyémántját, köztük a legnagyobb ismert körte alakú sárga gyémántot, a 110 karátos élénk fantázia sárga Napcseppet, amelyet 2011-ben jutalékkal együtt 12,36 millió dolláros összegért adtak el a Sotheby's aukciósház genfi ékszerárverésén.

A kék gyémántot ugyanabban a bányában, Cullinan városánál találták, ahol a valaha ismert legnagyobb csiszolatlan gyémántot, a 3106 karátos Cullinant – ezt 1905-ben hozták felszínre. Azt a drágakövet 105 kisebb darabra vágták, a két legnagyobb az Afrika nagy csillaga és az Afrika kis csillaga. Mindkettő a brit koronaékszerek része és a londoni Towerben őrzik őket.

A Pretoriához közeli bányában tavaly egy 25,5 karátos kék gyémántot találtak, a Cullinan Blue Diamond nevű követ 16,9 millió dollárért adták el. 2008-ban hozták felszínre a 7,03 karátos, Star of Josephine nevű kék gyémántot, amelyet 9,49 millió dollárért vettek meg.

Kimaradt?