Szülinapi tortával köszöntötték Ashát, a budapesti kiselefántot

Tortával köszöntötték első születésnapján a Fővárosi Állat- és Növénykert Asha nevű elefántborját, aki először csak félénken közelítette meg a répával, almával és banánnal díszített csemegét.

A budapesti állatkertben tavaly több mint fél évszázad után született újra kiselefánt.

Assam, az apa 2000. október 7-én született a Chesteri Állatkertben, és 2004. augusztus 18. óta élt  a belgiumi Ieperben, majd 2009 októberében került Budapestre.  A most 12 éves nőstény, Angele 2010. szeptember 30-án érkezett a franciaországi La Palmyre-ból.

A két elefántszülő az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által összehangolt elefánt tenyészprogram keretében került Budapestre. A program első lépéseként 2008-ban elkészült az új Elefántcsarnok, amely a már korábban is meglévő Elefántházzal együtt egy nagyobb elefántcsapat elhelyezését is lehetővé tette.

Az állatok beszerzésére tenyészkihelyezés keretében került sor. A szállításuk előkészítése több hónapot vett igénybe. A hatalmas állatok szállítása annak idején óriási esemény volt Budapesten, mindketten rendőri felvezetéssel érkeztek, majd a Budapesti Tűzoltó Parancsnokság óriásdaruja segítségével kerültek a helyükre.

A Fővárosi Állat- és Növénykert története során eddig öt elefántborjú látott napvilágot, de ebből az első két ellés 1930-ban és 1932-ben nem volt sikeres. 1941-ben viszont már minden rendben alakult. A háború után először 1956 májusában született elefántborjú. Mivel az Állatkert abban az évben volt kilencven éves, a kicsi a Jubile nevet kapta. Öt évre rá, 1961. május 10-én született meg Quinba, Jubile húga. Az azóta eltelt több mint fél évszázad során azonban egyetlen ázsiai elefánt sem született Magyarországon mostanáig.

A világ mintegy százötven állatkertjében tartanak ázsiai elefántokat, összesen valamivel több, mint hatszáz egyedet. A szaporulat azonban – már csak a hosszú vemhességi idő miatt is – egyáltalán nem számít gyakorinak. Az elmúlt 12 hónapban például csak egyetlen állatkertben, a berlini Tierparkban volt elefánt szaporulat.

Kapcsolódók

Kimaradt?