Székelyföldi nők is csatlakoznak a Bálint-napi milliárdos tánchoz

Nagyvárosokban, megyeszékhelyeken, municípiumokban, de még a hegyek közötti eldugott kis falvakban is együtt táncolnak a nők február 14-én, hogy kifejezzék szolidaritásukat a nőket ért erőszak, bántalmazás ellen. A nők ugyanabban az időpontban együtt táncolnak egyforma koreográfia alapján, ugyanarra a zenére.

Hargita és Kovászna megyében tavaly 60-60 erőszak miatti bejelentés érkezett a rendőrséghez, ezek közül Hargita megyében 40, Kovászna megyében 41 esetben indult eljárás súlyos testi sértés miatt a tettesek ellen.  

“Az idei alkalom arról szól, hogy megmutassuk, hányan vagyunk, és demonstráljuk a kollektív erőnket, a szolidaritásunkat” – olvasható a felhívás a közösségi portálokon. Néhány településen már napok óta készülnek a rendezvényre, Gyergyószentmiklóson például közösen tanulták a koreográfiát a nők, lányok, asszonyok. Gyergyószentmiklóson a kultúrház előtti téren, Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkba várják a táncolni vágyó nőket február 14-én, pénteken 17 órára.

A One Billion Rising for Justice – Egymilliárd nő ébredése az igazságért – globális felhívás a nők elleni erőszak túlélői számára és azok számára is, akik együtt éreznek velük, hogy törjék meg a csendet és engedjék útjára a történeteiket a művészeteken, táncon, meneteken, rituálékon, dalokon, beszédeken, vallomásokon keresztül, politikai vagy spirituális úton.

“Egymilliárd nő bántalmazása gyalázat, egymilliárd nő tánca forradalom” - üzeni Eve Ensler amerikai írónő, aki 16 évvel ezelőtt indította el a V-day mozgalmat. A világ 197 országán átívelő programot kampány keretében táncos villámcsődülettel hívják fel a nők elleni erőszakra a figyelmet. Hivatalos adatok szerint a világon egymilliárd nő válik élete során valamilyen erőszak áldozatává.

Kimaradt?