Fogyasztóvédelemnél keresik igazukat egy szociális tömbház lakói

A rossz lakhatási körülmények és a magas lakbérek miatt tettek panaszt a fogyasztóvédelemnél az egyik sepsiszentgyörgyi ANL tömbház lakói. Az Országos Lakásügynökség (ANL) által 2003-ban épített tömbház lakói arra panaszkodnak, hogy beázik a lépcsőház, penészesek a falak, nem szigetelnek a nyílászárók és fennáll az áramütés veszélye is. A szociális tömbház 24 bérlője a magas, havi 500 lejes lakbérre és az ugyanekkora összegre rúgó közköltségi számlákra is panaszkodik.

Mircea Diacon háromszéki fogyasztóvédelmi főfelügyelő elmondta: megvizsgálták a helyszínt, és megállapították, hogy valóban rosszak a lakhatási körülmények, ezért felszólítják a tulajdonos önkormányzatot a közös helyiségek, a lépcsőházak, a tömbház tetőterének és homlokzatának a karbantartására, a bérlők ugyanis csak a lakásaik belső rendbetartásáért felelnek.

Sepsiszentgyörgy alpolgármestere Tischler Ferenc lapunk érdeklődésére elmondta: egy esőzéskor személyesen vizsgálta meg a lakók panaszát, és valóban beigazolódott, hogy beáznak az emeleti lakások és a lépcsőház is. A város idei költségvetésében elkülönít pénzt javítási munkálatokra, de az alpolgármester arra kéri a lakókat, hogy időként önerőből takarítsák ki az eldugult csatornákat és lefolyókat, ahogyan azt megteszik a többi tömbház lakói is.

Ami a magas lakbéreket illeti, Tischler Ferenc leszögezte: azt országos szinten szabják meg, így az első öt évben szimbolikus 75 lejt kell fizetni, azután 500 lejre nő a lakbér. A rendszer arról szól, hogy öt évig kedvezményes körülményeket biztosítanak a szociális és ANL lakásokban, mialatt az érintett családnak saját lábra kéne állnia, majd a helyét másoknak átadnia - mutatott rá az alpolgármester, aki szerint jelenleg a háromszéki szabadpiacon olcsóbbak a lakbérek, mint amivel öt év elteltével számolnak az ANL-s lakásokban.

Az alpolgármester ugyanakkor magasnak tartja az ANL-s lakások eladási árát, amely országos szinten egységes, függetlenül attól, hogy az adott lakás Bukarestben vagy Sepsiszentgyörgyön van. A háromszéki megyeszékhelyen ugyanis a szabadpiacon egy kétszobás tömbházlakás ára lényegesen olcsóbb, mint 45000 euró, amennyit az Országos Lakásügynökség kér egy hasonló lakásra.

Kimaradt?