Átvilágítási testület: Băsescu nem volt Securitate-besúgó

Traian Băsescu államfő nem volt a kommunista rendszer politikai rendőrségeként működő Securitate alkalmazottja vagy besúgója, és tevékenységével nem sértette mások emberi jogait - állapította meg csütörtökön közzétett jelentésében a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS).

Az átvilágítási testület két, Băsescuval kapcsolatba hozható, korábban nem tanulmányozott dosszié átvizsgálása után adott újabb bizonylatot arról, hogy a román államfőnek nincs ügynökmúltja. A vizsgálatot a Ring című kiadvány 2012-ben előterjesztett kérésére ismételte meg a CNSAS.

„Nem meríti ki a besúgás fogalmát”

A tengerészeti főiskola oklevelével rendelkező Băsescu 1981-től kezdődően a román tengeri kereskedelmi flotta (Navrom) különböző hajóinak kapitánya volt, 1987-89 között pedig a Navrom belgiumi és hollandiai kirendeltségének vezetőjeként dolgozott Anversben.

Az átvilágítási testület egy Băsescunak tulajdonított jelentést talált az egyik Securitate-dossziéban, amelyben a Navrom képviselője egy külföldi céggel folytatott üzleti tárgyalásáról számol be, egy másik, a constantai kikötő külkereskedelmi tevékenységéről szóló iratcsomóban pedig a hajóbérlésekkel kapcsolatos jelentést fedeztek fel, amely vélhetően szintén a jelenlegi államfőtől származik.

 A CSAS megállapította, hogy ezek a dokumentumok Băsescu munkaköri kötelességével hozhatók összefüggésbe és egyik jelentés sem meríti ki a besúgás fogalmát. A testület emlékeztetett: a hatályos törvény szerint csak arról a személyről állapítható meg, hogy segítette a kommunista politikai rendőrséget, aki másoknak az elnyomó rendszer elleni ténykedéséről vagy véleménynyilvánításáról jelentett, és tevékenységével segítette mások szabadságának vagy emberi jogainak korlátozását.

 A CNSAS 2002-ben, 2004-ben és 2006-ban is igazolta, hogy a Securitate-irattárban található dokumentumok szerint Traian Băsescu nem volt besúgó. Legutóbb Emil Constantinescu volt államfő kezdeményezésére vizsgálták át az államfőről fellelhető Securitate-iratokat.   Az elnökhöz közel álló Evenimentul Zilei című lap online kiadása szerint B[sescu rágalmazási pert is nyert Constantinescu egyik munkatársa, Mugur Ciuvic[ ellen, akinek 13 600 eurós  erkölcsi kártérítést kellett fizetnie, amiért megalapozatlanul ügynöki múlttal vádolta az államfőt.

 

Kimaradt?