Pricopie szerint túl sok az elméleti középiskola

A tanügyminiszter úgy véli, túl sok az elméleti líceum az országban, míg a szakközépiskolák háttérbe szorulnak – számolt be az Agerpres. Remus Pricopie csütörtökön kifejtette, a szakközépiskolák aránya 40 százalék, míg az elméleti középiskoláké 60 százalék – ám egy versenyképes társadalomhoz éppen fordított arányra lenne szükség. Hozzátette, nem jó megoldás az, hogy jelenleg az elméleti középiskolák keretében működnek szakmai osztályok.

A miniszter szerint a szakirányú nevelésnek az oktatás, az üzleti környezet és a közösség találkozásánál kell megszületnie. Az elmúlt két évben 1500-ról 2500-ra nőtt a kereskedelmi egységek száma, amelyekkel egyezményt kötött a tárca, mintegy 13 ezer tanulónak biztosítva így a szakirányú gyakorlati képzést. Ez a közoktatásban részt vevő tanulók 6 százalékát jelenti, míg az Unió tagállamaiban átlagban 15-20 százaléka a tanulóknak vesz részt szakmai képzésben.

Az oktatási tárca január 31-én bocsátotta közvitára a 3 éves középiskolai szakképzés tervezetét, melynek értelmében a 2014/2015-ös tanévtől kezdve a nyolc osztályt elvégzett tanulók képességi vizsga után beiratkozhatnak ezekbe az iskolákba vagy szakosztályokba.

Kimaradt?