Románia segítséget ajánlott fel a palesztin hatóságoknak

Románia hozzá akar járulni egy működőképes palesztin intézményrendszer és hatékony gazdaság kialakulásához - jelentette ki Titus Corlățean külügyminiszter szerdán Bukarestben, a palesztin-román kormányközi vegyes bizottság második ülésszakán.

A palesztin küldöttséget vezető Rijád al-Malki külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén a román diplomácia vezetője rámutatott: Bukarest ösztöndíjakkal segíti a palesztin szakemberek képzését olyan területeken, mint az egészségügy, a diplomácia, a műszaki tudományok és a polgári védelem.

Corlățean szerint ez a támogatás összhangban van azzal a nemzetközi igyekezettel, amely a majdani palesztin állam és Izrael békés együttélésére keres megoldásokat. A két miniszter diplomáciai vízummentességről és gazdasági együttműködésről írt alá egyezményt. A palesztin-román kormányközi vegyes bizottság első ülésszakát 2011-ben tartották Rámalláhban.

A mostani találkozón a palesztin oktatási, egészségügyi, energetikai, idegenforgalmi és lakásügyi miniszter, valamint a belügyi, mezőgazdasági, pénzügyi és ifjúságügyi tárca alacsonyabb rangú tisztségviselői folytattak tárgyalásokat román kollégáikkal. A román delegációban Liviu Dragnea kormányfő-helyettes és több miniszter mellett a román rohammentő-szolgálat palesztin származású alapítója, Raed Arafat belügyi államtitkár is részt vett.

Románia az elmúlt évtizedekben hagyományosan jó kapcsolatokat ápolt a Palesztin Hatósággal, ugyanakkor a volt kommunista államok közül az egyedüli volt, amely Izraellel sem szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat az 1967-es hétnapos háború után. Januárban Traian Băsescu román államfő hivatalos látogatást tett Izraelben, ugyanakkor a palesztin vezetőket is felkereste Rámalláhban.

Kimaradt?