Dr. House nem csak a virtuális világban ment életeket

Nagy szerencséje volt egy 55 éves német férfinak, hogy egy Jürgen Schäfer nevű orvos kedvenc sorozata Dr. House. A férfi hónapokig szenvedett egy olyan betegségben, amelyet kezelőorvosai nem tudtak diagnosztizálni. Súlyos szívbetegsége mellé magas láz társult, elvesztette a látását és hallását és megduzzadtak a pajzsmirigyei.

Azonban a marburgi kórházban dolgozó Jürgen Schäfer pillanatok alatt megállapította, mi baja a páciensnek, ugyanis a tünetek kísértetiesen megegyeztek a Dr. House egyik részében bemutatott kobaltmérgezéses beteg tüneteivel.

Az orvos rendszeresen használja az oktatási tevékenysége során a híres sorozatot, óráin egy-egy esetet beszélnek meg a diákjaival. Amikor ránézett az 55 éves férfi kórlapjára, egyből eszébe jutott az a rész, amiben az orvos a jövőbeli anyósát kezeli, aki egy hibás csípőprotézis miatt kapott kobaltmérgezést.

A férfi orvosai már szívátültetést javasoltak, míg Schäfer és diákjai kobaltmérgezésre gyanakodtak, hisz a páciens szerint panaszai az új csípőprotézis beültetésével jelentkeztek. Kiderült, a régi, kerámiából készült protézis néhány apró darabja a testben maradt és az új, fémprotézis felületét folyamatosan karcolták. A véráramba így kobalt és króm került, ez váltotta ki a tüneteket. A protézist kicserélték, a beteg állapota pedig rohamosan javulni kezdett. Az eset még 2012-ben történt, de az orvos csak most tette publikussá a történteket.

Kimaradt?