Egy terrorista elfogásáról krimibe illő felvételt tettek közzé

Abu Anász al-Líbit 2013. október 5-én Tripoliban fogták el az amerikai különleges egység, a Delta Force kommandósai. A The Washington Post című napilap internetes kiadása hétfő este krimibe illő videófelvételt tett közzé az al-Kaida terrorszervezet volt líbiai terroristájának elrablásáról.

A videón jól látható, amint a hírhedt terrorista gépkocsijával elhagyja Tripoli egyik leggazdagabb negyedében lévő, magas fallal védett házát. Majd az is, hogy hirtelen különböző irányból egy kisbusz és egy autó közelít, és blokkolja Líbi gépkocsijának útját, egy harmadik jármű pedig az utcát zárja le.

A következő felvételeken már az látható, hogy a Delta Force fegyveresei kiráncigálják az al-Kaida terroristáját autójából, a kisbuszba lökik, majd az egész egység villámgyorsan elhagyja a helyszínt. Az egész akció kevesebb mint két perc alatt zajlott le.

Abu Anász al-Líbit ezt követően egy héten át egy amerikai hadihajón vallatták, majd az Egyesült Államokba vitték, ahol egy manhattani bíróság megkezdte ügyének tárgyalását. A fő vád ellene az, hogy részese volt azoknak a terrortámadásoknak, amelyeket az al-Kaida 1998-ban követett el az Egyesült Államok két afrikai nagykövetsége ellen. Al-Líbi ártatlannak vallja magát.

A Kenyában és Tanzániában működő amerikai nagykövetségek ellen elkövetett pokolgépes merényletekben 224 ember - köztük tucatnyi amerikai - vesztette életét. Al-Líbi a hatodik, aki ellen a képviseleteket sújtó terrortámadások miatt indult büntetőeljárás. A többi ötöt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.

Kimaradt?