Eladó Al Capone egykori miami gengszterbirtoka

Ismét a piacon van a floridai Miami Beach egyik leghírhedtebb ingatlanja: a chicagói gengsztervezér, Al Capone egykori otthonának kikiáltási ára nagyjából 8,5 millió dollár.

A hírhedt bűnöző ebben a 930 négyzetméteres, Palm Island-i ingatlanban halt meg, miután kiengedték az Alcatrazból. Korábban állítólag itt tervelte ki az 1929-es Bálint-napi vérfürdőt, amely során egy rivális banda néhány tagját agyonlövette. 

A hírhedt gengsztervezér 1928-ban, a Chicagóból, majd később Los Angelesből való száműzetését követően vásárolta meg az 1922-ben emelt épületet, 40 ezer dollárért. Capone 1947-ben bekövetkezett halála után a birtok a családja tulajdonában maradt egészen az 1970-es évekig, amikor a Delta Airlines egyik pilótája vette meg az ingatlant.

Az 1970-es és 1980-as évek során meglehetősen rozoga állapotba került házat 2011-ben állították helyre és mintegy 10 millió dollárért kezdték árulni. A vízparton álló, babakék ingatlan jelenlegi tulajdonosa egy floridai vállalat, amely fél éve vásárolta meg az épületet végül 7,4 millió dollárért.

Az ingatlan jelenlegi tulajdonosát képviselő Albert Justo szerint függetlenül attól, hogy a ház Al Capone halálának színhelye, az épület eladási ára minden egyes tulajdonoscsere alkalmával növekszik. "Az emberek egyszerűen szeretik a tényt, hogy az ingatlan hozzá tartozik Miami történelméhez" - mondta a szakember.

A részben az alkoholcsempészetből meggazdagodott Al Capone az újonnan épült Alcatraz egyik első foglya lett, és 1939 végén szabadult a rácsok mögül. A börtön kapuján azonban már nem az alvilág fejedelme, csak egy emberi roncs lépett ki. Birodalma szétesett, őt magát fiatalon szerzett és elhanyagolt vérbaja tette tönkre. 

Életének utolsó nyolc évét teljes visszavonultságban töltötte Miami Beach-i birtokán, mígnem 1947 januárjában elvitte egy agyvérzés.

Kimaradt?