A IV. Böllérversenyen 31 sertés kerül kés alá Szatmáron

Minden kész a szombaton lezajló IV. RMDSZ Böllérversenyre – tájékoztatta a sajtót csütörtök délután Pataki Csaba, a szervezet Szatmár megyei elnöke és Piricsi Artur, Sárközújlak polgármestere.

Az eddig jelenkezett 31 csapat közül három Magyarországról jön, úgymint Nyirbogátról, Lőrincziből és az osztrák határ közelében lévő Dunakilitiből. Először lesz jelen külön csapattal a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés és a City Rádió.

A teljesítmények pontozása már reggel a fogópálinka zsűrizésével elkezdődik, majd folytatódik a sertés perzselésének és szakszerű hasításának értékelésével, s miután a déli forraltbort is véleményezték, a hurkák, kolbászok és egyéb finomságok jönnek sorra. Lehetséges, hogy a cigányzenét sem nélkülöző egész napos böllér-bulin minden csapatnak jut majd valamilyen díj. A hentesek és a csapatokat vezénylő polgármesterek külön nyereségnek tartják, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök is eljön Sárközújlakra, mert arra számítanak, hogy nem csak politikusként, de szakmailag, vagyis állatorvosként is meg tudja erősíteni az ilyen összejövetelek szükségességét, elsősorban közösségerősítő szerepét.

Egyébként az érdekeltek előre is biztosítják az állattartásra és feldolgozásra olyannyira kényes Brüsszelt, hogy minden az uniós előírásoknak megfelelően történik. Kezdve attól, hogy leszúrás előtt a sertéseket elkábítják, egészen addig, hogy a megengedettnél nem tesznek több borsot és fokhagymát a kolbászba, csak annyit, amennyit a magyar emberek gyomra elbír.

Kimaradt?