Antal Árpád nekiment a prefektusnak a kétnyelvűség ügyében

A háromszéki prefektusnak ugyanolyan vehemensen kellene megvédenie a magyar nyelvet, mint ahogyan azt teszi a román nyelv érdekében – véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere arra reagált, hogy Dumitru Marinescu keresetet nyújtott be a bírósághoz, amelyben a az elöljáró visszamenőleg történő megbírságolását követeli, amiért nem ültette gyakorlatba idejében a jogerős bírósági ítéletet, hogy minden köztéri táblán a román felirat legyen felül.

Az eset előzménye, hogy tavaly decemberben a Kovászna megyei törvényszék alapfokon okafogyottá nyilvánította Antal Árpád megbüntetését, a polgármester ugyanis kicserélte a kifogásolt többnyelvű köztéri táblákat. A prefektus fellebbezett, mert szerinte 2012 decembere és 2013 áprilisa közötti időszakra mindenképpen ki kell róni a bruttó minimálbér 20 százalékával megegyező bírságot – ami naponta száz lej fölötti összegre rúg –, mert az elöljáró késve tett eleget kötelességének. Marinescu emellett úgy ítéli meg, hogy az állam hivatalos nyelve még mindig nem élvez minden esetben elsőbbséget Sepsiszentgyörgyön.

Válaszul csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád leszögezte: a prefektus elbukta a jóérzés tesztjét azzal, hogy megfellebbezte megbüntetése elutasításáról szóló alapfokú bírósági döntést. A polgármester ugyanis bebizonyította: 2012 elején a bíróság hiába hozott arról szóló ítéletet, hogy Sepsiszentgyörgyön minden többnyelvű köztéri táblán a román nyelvnek kell legfelül szerepelnie, ezt nem tudta életbe ültetni, mert csak az év végén kapta meg az erről szóló végzést. Akkor pedig a városnak nem volt költségvetése, mindössze 2013 márciusában fogadták el a büdzsét, és amint lett rá pénz, azonnal elrendelte a táblák és parkoló automaták jegyeinek kicserélését.

„A prefektusnak fájt a kétnyelvű táblák ügye, neki kellett volna odafigyelnie, hogy időben közöljék a bírósági végzést” – mutatott rá Antal Árpád. Hozzátette: a büntetéssel való fenyegetéssel nem lehet őt sarokba szorítani. A sepsiszentgyörgyi elöljáró sérelmezi, hogy a prefektus csak egyes, neki tetsző törvényeket próbál betartatni, ezzel szemben egyáltalán nem védi a magyar nyelv használatát.

A kétnyelvűség nem opcionális

Törvény szerint ugyanis azokon a településeken, ahol a kisebbségek aránya eléri a 20 százalékot, szóban és írásban is használni lehet az adott nyelvet. Ez nem opcionális lehetőség, hanem kötelező – szögezte le a polgármester. Szerinte a prefektusnak nem kellene bírósághoz fordulnia a magyar nyelv érvényesítése érdekében, elég lenne, ha saját intézményében vagy a dekoncentrált intézményekben kiadná az utasítást, hogy tegyenek ki magyar nyelvű táblákat is, honlapjaikon, illetve ügyfeleikkel kommunikáljanak magyarul is.

Antal Árpád bejelentette, hogy a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat által a következő időszakban „Szatmárnémetitől Marosvásárhelyig” sorra veszik azokat az eseteket, ahol nem érvényesül a kétnyelvűség és feljelenik a prefektusokat, amiért nem tartatják be a törvényt.

 

Kimaradt?