Távozik Maros Megye Tanácsából Lokodi Edit Emőke

Lemondott kedd délután Maros Megye Tanácsának alelnöki tisztségéből Lokodi Edit Emőke. Az RMDSZ-es politikus megyei tanácsosi mandátumától is megválik – írta a központ.ro. Lemondása március elsejétől hatályos.

Lokodi személyes okokkal indokolta döntését. Azt tudni lehet, hogy a következő időszakban nem tartózkodik majd az országban. A politikus Lokodi Edit Emőke 2004-2012 között állt a Maros Megyei Tanács élén, 2012 óta az önkormányzat alelnöki tisztségét tölti be.

Frissítés: Lemondásának hírét Lokodi kedd este az MTI-nek is megerősítette. Elmondta, családi okokra hivatkozva kérte mind az RMDSZ-nél, mind a Maros megyei önkormányzatnál a felmentését március elsejétől. A politikus elmondta: jövőbeli politikai ambíciói nincsenek, át szeretné adni a helyét a fiatalabb politikus generációnak.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének az elnöke az MTI-nek elmondta, megérti Lokodi Edit Emőke döntését, de végtelenül sajnálja, hogy a szövetségnek nélkülöznie kell a megyei tanács alelnökét az önkormányzati munkából. "Tízéves önkormányzati vezetői karrier van a háta mögött, ami során páratlan eredményeket ért el" - jelentette ki az elnök. 

Brassai Zsombor kevéssé tartotta valószínűnek, hogy az etnikai törésvonalak mentén oszoljon meg a tanács az alelnöki tisztség betöltéséről döntő - várhatóan március eleji - ülésén. A 35 tagú önkormányzati testületben a megye magyarságát 13 RMDSZ-es politikus képviseli. "A román politikai pártok megosztottsága aligha veszélyezteti az alelnöki tisztség elnyerését. A 13 tagú RMDSZ-frakció olyan politikai tényező a megyében, amit az elnök sem hagyhat figyelmen kívül" - jelentette ki Brassai Zsombor.

Kimaradt?