Mínusz 26 fokot mértek Csíkszeredában és Gergyóalfaluban

Mínusz 26 fokot mértek kedden hajnalban Csíkszeredában és Gyergyóalfaluban - közölte a Mediafax hírügynökség.

A Marosvásárhelyi Regionális Meteorológiai Központ illetékese, Pethő Ildikó közölte, ez volt az ezen a télen mért legalacsonyabb hőmérséklet Romániában. A meteorológus szerint további két rendkívül hideg éjszaka várható a csíki és gyergyói medencében.

A csíkszeredai meteorológiai állomás illetékese, Ladó Gabriella a hírügynökségnek elmondta, a városban éjfél után másfél órával ereszkedett mínusz 26 fokig a hőmérő higanyszála, és csak reggel kezdett emelkedni. Gyergyóalfaluban hajnali 6 órakor jegyezték fel az éjszaka legalacsonyabb hőmérsékletét.

A meteorológus érdekességként közölte, hogy a szélsőséges hideg nem szállta meg az egész vidéket. A Csíkszeredától mindössze 50 kilométerre, a Hargita hegység másik oldalán fekvő Székelyudvarhelyen 22 fokkal volt magasabb a hajnali hőmérséklet. Ott  kedden hajnalban csak mínusz négy fokig csökkent a hőmérséklet, előző  délután  pedig még plusz 11 fokot mértek.

A legalacsonyabb februári Hargita megyei hőmérséklet mínusz 35,2 fok volt. Ezt 1987-ben Csíkszeredában mérték. A Hargita megyei Csíki és Gyergyói medence, illetve a Kovászna megyei Bodzaforduló környéke számít Románia leghidegebb vidékének.

Kapcsolódók

Kimaradt?