Markó 2016-tól már nem vállal többé politikai szerepet

Két év múlva, szenátori mandátumának lejártával végérvényes kiszáll a politikából Markó Béla. Az RMDSZ volt elnöke többek között erről beszélt a hétfőn megjelent Népszava-interjúban.

„El is mondtam, hogy nem egyik pillanatról a másikra akarom abbahagyni a politikát, hanem fokozatosan vonulok hátrébb. (…) Azt is elmondhatom, hogy 2016 lesz a határ, amitől már az égvilágon semmilyen politikai szerepet nem vállalok” – jelentette ki a szenátor.

Markó azonban azt is leszögezte, hogy a közéletnek nem kíván hátat fordítani. Úgy fogalmazott: téveszme, hogy a politika olyan szakrális mesterség, amibe a pálya széléről nem szabad beleszólni. Az értelmiségnek szerinte igenis kötelessége véleményt nyilvánítania, veszélyes a politikai életet ellenőrzés nélkül hagyni.

Az RMDSZ-t bíráló korábbi nyilatkozatairól azt mondta: szemléleti változás van a szövetségben, és nem mindennel értek egyet, ami a szervezetben történik most, de úgy véli, hogy ez így természetes. „Az RMDSZ politikai iránya egyelőre nem változott. Taktikai kérdés, hogy részt veszünk-e egy nagy menetelésben, vagy, hogy kikkel tárgyalunk, kikkel nem, kikkel próbálunk együttműködni. A kérdés az, hogy azok az alapelvek, amelyeket a 90-es években kialakítottunk az RMDSZ-ben még érvényesek-e? És én azt gondolom, hogy érvényesek” – jelentette ki.

Kimaradt?