A félénkség nem csökkenti a gyerek nyelvi kompetenciáit

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a félénk kisgyerekeknek nyelvi nehézségeik vannak, Amerikai kutatók legfrissebb eredményei szerint viszont a szégyenlős gyerekek ugyanannyira képesek a kommunikációra, mint a többiek, csak egyszerűen nem szívesen válaszolnak. Az eredmények a Child Development nevű szaklapban jelentek meg.

University of Colorado Boulder és a University of Connecticut kutatói szerint a szégyenlős gyerekek is megértik, amit mondanak és tanítanak nekik. Teljesítményproblémáik nem nyelvi nehézségekből adódnak, hanem azért, mert nem szívesen válaszolnak a kérdésekre.

A kutatást 816 gyerek bevonásával készítették Coloradóban. A gyerekek különböző családi háttérrel érkeztek, viszont nagy részük fehér családból. A vizsgálatukat 14, 20 illetve 24 hónaposan végezték el. A kérdéseken kívül a szülőket is megkérték, hogy jelentsenek a gyerekekről. Nyelvi készségeit úgy vizsgálták a kutatók, hogy különböző kérdéseket tettek fel nekik, és hangokat kellett utánozniuk.

„Eredményeink alapján a félénkség nem gátolja a gyerekeket a nyelv elsajátításában, csak abban befolyásolja őket, hogyan fejezik ki magukat szavakkal” – mondta Ashley K. Smith Watts, a kutatás egyik szervezője. A kutatók szerint nagyon sok gyereket címkéznek félénknek, pedig ez nem egyértelmű hátrány: előnyt is jelenthet, mivel nagyon sok oka lehet annak, hogy így viselkednek.

Kimaradt?