Segíthetnek a tanulásban a megfelelően kiválasztott színek is

A színek serkentő, gyógyító hatását vizsgaidőszakban, tanulás alkalmával is hasznosíthatjuk. A tanulás erőkifejtést igényel és szellemileg megerőltető. Tanulási szokásokat tanulmányozó szakemberek szerint agyunknak óránként hozzávetőleg 34-38 ezer impulzust kell fogadnia és feldolgoznia. Éppen ezért lényeges, hogy a bennünket ért megannyi információmennyiségből kizárólag a számunkra fontos ingereket válasszuk ki és azokra fókuszáljunk.

Az agy működésére serkentő hatással van a mozgás és a kontrasztok észlelése, valamint a színváltozás. Tanulás és koncentrálás közben tekintetünk időközönként elkalandozik, ez jól is van így, sőt alkalmanként kezünket a nyitott szemünk elé is helyezhetjük. Ez segítségünkre van abban, hogy agyunkat kizökkentsük a monoton munkavégzésből.

Vegyük igénybe a színek jótékony hatását is. Agyunk teljesítményét a különböző színek segítségével még hatékonyabbá tehetjük. A kreativitás, a memória szempontjából előnyös a tojáshéjszín, a sárga megannyi árnyalata, valamint a világos narancs. Számos kísérlet igazolja, hogy ezek a színek, illetve ezek árnyalatai serkentik a gondolkodást, lelkesítenek és ösztönzik a kreativitást. Éppen ezért munka vagy tanulás közben legyen előttünk ilyen árnyalatú tárgy, kép, szövegkiemelő vagy íróeszköz.

Kimaradt?