Cápák védelméért tüntettek Ausztráliában

Ezrek tiltakoztak szombaton Ausztráliában az ország nyugati partjainál zajló és sokat vitatott cápamentesítési akció ellen, amelynek keretében átmenetileg még a védett fehér cápák elejtését is engedélyezték az utóbbi években megszaporodott támadások miatt.

A tüntetők az ország sok pontján a strandokra vonulva emeltek szót a cápavadászat ellen, és "Mentsétek meg a cápáinkat!" feliratú transzparenseket emeltek a magasba.

A cápamentesítési akció bő egy hete kapott zöld jelzést az ausztrál szövetségi kormánytól. A nyugat-ausztráliai partvidék nyolc népszerű fürdőhelye közelében, a parttól egy kilométerre húztak fel "védővonalat", ahol csalival felszerelt horgok várják a cápákat. Csak a háromméteresnél nagyobb bika- és tigriscápák, valamint az amúgy védett fehér cápák kilövését engedélyezik.

Az érintett Nyugat-Ausztrália állam hatóságai azután szánták el magukat a Perth környéki és az a várostól délre fekvő fürdőhelyek cápamentesítésére, hogy három év alatt hét halálos cápatámadás is történt a térségben.

A szövetségi kormány a cápamentesítés idejére, április 30-áig adott felmentést a cápavadászatot korlátozó környezetvédelmi törvény hatálya alól. A hatóságok hangsúlyozzák, hogy rövid, próbaidőszakról van szó, és csupán a legkeresettebb és legnagyobb veszélynek kitett partszakaszokon alkalmazzák a módszert. Állatvédők szerint ugyanakkor az akció nem csökkenti a cápatámadások veszélyét, viszont ártalmatlan fajokat is fenyeget.

Kimaradt?