Számos lehetőséget rejteget a most kezdődött szünidő

Családdal, szülőkkel vagy nagyszülőkkel közösen tölti a legtöbb gyerek a hétfőn kezdődő félévközi vakációt, kihasználva a télies időt, a szánkózási, sízési lehetőségeket. Marosvásárhelyi tanulóknál és szüleiknél érdeklődtünk, hogyan töltik az előttük álló szünidőt.

Rövid kikapcsolódások

Kacsó Bella harmadik osztályos kislánya néhány hetes kistestvérére vigyáz, apukája is kivett néhány napot a pihenőszabadságából, hogy együtt lehessen a család. „Beszélgetünk, játszunk, filmet nézünk, együtt vagyunk és ez a legjobb” – magyarázza az anyuka, akinek kislányát még egy szovátai kétnapos program is várja, ahová az unokatestvérével megy.

Szovátán ugyanis az Outward Bound szervez kis- és nagydiákok számára különböző programokat. Ahogy Barabás Tünde, az ifjúsági és iskolás programok felelőse a maszol.ro-nak elmondta, tíz osztályközösség jelentkezett be a vakáció idejére a szovátai táborhelyükre. A háromnapos foglalkozások alatt a gyerekek csapatépítő programokban vesznek részt, túráznak, szánkóznak, síznek. Nagy az érdeklődés, az igény az ilyen jellegű kikapcsolódásra, hiszen, ahogy a programfelelőstől megtudtuk, már augusztusban, szeptemberben lefoglalták a helyeket.

Már decemberben váltottak repülőjegyet Rómába

Bori Rómába utazott négy napra. Az ötödik osztályos kislány édesanyja még decemberben megvette a repülőjegyet és szállást foglalt az örök városban. „Már akkora a lányom, hogy elvihetem ilyen helyekre, megnézünk egy-két múzeumot, sétálunk az ókori Róma kövei közt, nem csak nekem, de ez neki is nagy élmény lesz” – magyarázta az édesanya. Hazatérés után a kislány szánkózással, sízéssel tölti a vakáció hátralevő napjait.

A végzősök vakációban is tanulnak

A tanulásról még a vakációban sem lehet teljesen megfeledkezni, főleg annak, aki érettségire és utána egyetemre készül. Szucher Ágnes a hegyekben az aktív kikapcsolódást választotta, sízni megy, miközben a háziolvasmányok, a dolgozatírás és némi tanulás is a tervei közt szerepel. „Az osztálytársaim többsége így tölti a vakációt, sportolással, miközben a tanulást sem hanyagolja el teljesen” – mondta a Bolyais középiskolás lány.

Ha semmi más nem akad, ott a Kövesdomb

Akinek nincs lehetősége elutazni valahová, az sem szomorkodik, hiszen a télies időjárás gondoskodik a kárpótlásról. Anna szülei dolgoznak, ezért ő testvérével, barátaival, osztálytársaival szánkózik a marosvásárhelyi Kövesdomb oldalában.

A harmadik osztályos kislányt a kilencedikes nővére kíséri el délelőttönként a „szánkópályára”, így mindketten friss levegőn töltik a szabadidejüket. „Délután, ha eléggé elfáradtunk, otthon ülünk, olvasunk, társasjátékozunk a szüleinkkel, filmeket nézünk, de ha nem túl fáradtak, anya és apa is kijön velünk az oldalba egyet ereszkedni” – magyarázta Gyopár.

 

Kimaradt?