Vége is lesz a télnek februárban, amint elvonul a nagy hideg

Februárban nem lesz a sokéves átlagtól eltérő időjárás a meteorológusok szerint, márciusban kimondottan meleg, tavaszi idő várható, majd április bolondos, esős és hűvös időt hoz – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat három hónapra szóló előrejelzésében.

A hosszútávú előrejelzés több éves mérések összehasonlított statisztikáján alapszik. Ennek értelmében február enyhe lesz, az ország központi és északi részén lesz csak hűvösebb. A csapadékmennyiség átlagosan 35 liter lesz négyzetméterenként, Erdélyben kicsit több is lehet. A böjtelő hava vagy jégbontó hava ilyenformán lágy lesz, kevés csapadékkal.

Böjtmás hava vagy kikelet hava kellemes, meleg időt ígér az időjósok szerint, átlagban 4, de délen akár több fokkal is magasabb hőmérsékleteket, mint az átlagos márciusi értékek. A csapadékmennyiség is kielégítő lesz a tavaszi munkálatokhoz.

Áprilisban Szent György hava vagy szelek hava van a magyar kultúrkörben, az időjárás ekkor is a megszokotthoz fog hasonlítani, talán az északi, észak-keleti és központi országrészben lesz kicsit hidegebb, mint az ország többi részén. Ugyanakkor a hónapnak megfelelően sok esőzésre lehet számítani – állítják a meteorológusok.

Kimaradt?