Menedékhelyeket romboltak le a Királykőben

Két menedékhely romjaira bukkantak a Királykő-hegységben: a hetvenes években, alpinisták által létesített építmények a sziklamászók menedékeként szolgáltak, de a hegyimentőknek is nagy szolgálatot tettek, mentések idején. A barbár cselekedetek mögött szándékos rombolást sejtenek, feltételezések szerint orvvadászok keze is benne lehet a dologban – vélik a román hírportálok.

Az rfi.ro hírportálon, csütörtökön megjelent információk arról számolnak be, hogy a Királylány kastélya menedék lerombolása egy közösségi oldalon vált nyilvánossá, fényképes bizonyítékkal ellátva.

A Brassói Alpin Klub elnöke, Marian Radu a rfi-nek adott nyilatkozatában megerősítette az információt, miszerint a Királykő nyugati részében található két menedékhely, az említett Királylány kastélya és a Butoi menedék le lett rombolva. „Ezek a menedékek különösen a sziklamászóknak fontosak, de a hegyimentők is használták mentések esetén” – fogalmazott Marian Radu. Nagyon hasznosnak bizonyultak azon turisták számára is, akik a gerincen megsötétedtek és sokkal biztonságosabb volt számukra ott éjszakázni, mint sötétben leereszkedni a hegyről, magyarázta a klub elnöke. Úgy véli, különleges helyzetről van szó, mivel ezek a menedékek olyan helyen épültek, ahová  nem vezetnek turista-ösvények, viszont azok a hegymászók, akik ismerték a menedékek pontos helyét, nem tennének ilyent, annál jobban tisztelik a természetet és a természetszerető társaikat.

Jelenleg a lavinaveszély miatt a helyszín nem megközelíthető, azonban ahogy az időjárás engedi, előreláthatóan két napon belül, más hegymászó egyesületekkel együtt kiszállnak a helyszínre. Terveben van, hogy a Nemzeti Park engedélyét kérve újraépítik a menedékeket.

Királylány kastélya menedék (Refugiul Castelul Crăiţei): A „kastély” névvel illetett építmény gyakorlatilag négy személy befogadására alkalmas, kályhával, asztallal, paddal és négy priccsel ellátva.  1976-ban építették a Vladuska-patak völgyének felső részében, a Királykő nyugati sziklafalában megbúvó Anghelide-kanyon bejáratához közel. A Spirla-völgy felől jelzetlen ösvényen lehetett megközelíteni.

Az 1980-as években épült Butoi-menedékház lerombolásáról Ciprian Lolu, a zernyesti-i Salvamont tagja tudósította a hírportált. A hegyimentő úgy véli, semmiképpen nem lehet a viszontagságos időjárásra fogni a rombolást, a fényképek szerint eléggé egyértelműen emberek által végzett barbár cselekedetekről van szó. A Királylány kastélyát például két évvel ezelőtti mentésnél is használták, amikor eltévedt turistákat kellett lementeni a hegyről és a csapat egy része úgy döntött, hogy a menedékhelyen marad, tüzet tesz és meleg teát főz, amíg a csapat másik része épségben lehozza a hegyről és a menedékbe irányítja a bajba jutottakat.

A Királykő Nemzeti Park sajtóközleményt adott ki a lerombolt menedékek kapcsán, melyben kijelentik, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben, együttműködésben a Hegyi Csendőrséggel. A vandalizmust elkövetőket megpróbálják kézre keríteni és felelniük kell majd a törvény előtt is cselekedetükért. Ugyanakkor fontosnak tartják megjegyezni, hogy a közösségi oldalakon megjelent rosszindulatú kommentek, miszerint a park szántszándékkal rombolta volna le a menedékeket, teljes mértékben alaptalanok. 

Kimaradt?