Újraválasztották Antal Árpádot a sepsiszentgyörgyi RMDSZ élére

A románokkal való viszony újragondolását tartja egyik legfontosabb feladatának a sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnöki tisztségbe elsöprő többséggel újraválasztott Antal Árpád. A szövetség sepsiszentgyörgyi szervezete csütörtökön tartott tisztújító közgyűlést, amelyen Antal Árpád ismertette beszámolóját és az elkövetkező időszakról szóló programját.

Az elöljáró rámutatott: kiemelten fontosnak tartja a nemzetpolitikai kérdéseket, és a románokkal való viszony újragondolása és új alapokra való helyezése szükségszerű. „Az elmúlt húsz évben sajnos nem sikerült sikeresen közvetíteni a románok felé céljainknak és törekvéseinknek lényegét. Tisztáznunk kell nemcsak azt, hogy mit jelent az autonómia, de azt is, hogy a románok számára mit jelent mindez. Fontos, hogy elérjük azt, hogy az autonómiával kapcsolatos közbeszéd végre ne arról szóljon, hogy milyen autonómiát akarunk, hanem arról, hogy azt mikor és hogyan fogjuk elérni” fogalmazott Antal Árpád.

Az újraválasztott sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnök arról is beszélt, hogy fontosnak tartja egy olyan stratégia kidolgozását, mely a helyi fiatalok számára olyan lehetőségeket biztosít, melyek segítik a családalapítási szándékot. Kiemelte azt is, hogy célja a megfelelő foglalkoztatáspolitika kidolgozása is, hogy elejét vegyék a munkaerő elvándorlásnak és növeljék a régió versenyképességét.

Az infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatosan Antal Árpád elmondta: azon fog dolgozni, hogy megépüljön a sepsiszentgyörgyi körgyűrű, mely egyidejűleg a jelenleg épülő vidombáki reptérre is gyors és könnyű hozzáférést biztosít. Tovább dolgozik azon, hogy Sepsiszentgyörgy a vidék legmodernebb és legjobban karbantartott városa, egy igazi ékszer legyen.”   

Az RMDSZ háromszéki elnöke Tamás Sándor helyzetértékelőjében kifejtette: az elmúlt négy évben jelentősen nőtt Háromszéken az RMDSZ támogatottsága, és bízik abban, ezt a támogatottsági szintet tartani tudják. Kitért a szövetség előtt álló kihívásokra, többek között azokra a feladatokra, melyek az Európai Parlamenti választások és a magyarországi választói jegyzékbe történő regisztráció kapcsán a sepsiszentgyörgyi szervezetre is hárulnak.

A programbeszédeket követő szavazás alapján újabb négy éves elnöki mandátumot nyert Antal Árpád, az elnökség tagjai pedig Sztakics Éva, Tischler Ferenc, Miklós Zoltán és Kelemen Szilárd lettek. Az ügyvezető elnöki feladatok ellátására Antal Árpád Tóth-Birtan Csabát kérte fel.

Kimaradt?