Több ezer szatmári diák még hetekig nem kap iskolatejet

Hetekig nem kap uzsonnatejet több ezer Szatmár megyei kisdiák, mert a múlt héten kirobbant „tejmérgezéses” botrány miatt a megyei önkormányzat kénytelen volt új közbeszerzési eljárást kiírni – tudtuk meg a megyei tanács alelnökétől, Riedl Rudolftól.

Mint ismert, a szokásos uzsonnatej elfogyasztása után 46 szatmári gyermek lett rosszul, akiket kórházba kellett szállítani. Az orvosok emésztési zavarokat állapítottak meg, amelyeknek nem lett ugyan komolyabb következménye, de megfigyelés céljából több diákot csak napok múlva engedtek haza.

A hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben. A szállító, a temesvári Simultan Food-2011 cég készletét zárolták, s már az eddig elkészült elemzésekből kitűnik, hogy a tej kezelése, tárolása és palackozása körül nem volt minden rendben. Eugeniu Avram prefektus azt mondta, hogy az eddigi adatok bőven elegendőek ahhoz, hogy felbontsák a szerződést a szállítóval.

Riedl Rudolf szerint eleve rossz választás volt egy 300 kilométerre lévő vállalatot megbízni a szatmári iskolák tejellátásával, amikor a megyében elegendő mennyiséget termelnek és több olyan cég van, amely minden szempontból megfelel az uniós elvárásoknak. Szerinte az a tény, hogy a Simultan Food-2011 csak egyedül vett részt a közbeszerzési kiíráson, kételyeket támaszt a licit előkészítésével kapcsolatban.

„Mindenképpen üdvös volna, ha a mostani botrány azzal a tanulsággal zárulna le, hogy már csak az áru kényessége miatt is a távoli szállító nehezebben ellenőrizhető, ezért az új közbeszerzési kiírás a könnyen ellenőrizhető helyi cégeket részesítse előnyben. Nem hiszem, hogy ennek törvényes akadálya volna”- tette hozzá az alelnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?