Hidvéghi: növekszik a külhoni érdeklődés a választások iránt

Nagy és növekvő érdeklődés mutatkozik a külhoni magyarság körében a magyarországi országgyűlési választások iránt - jelentette ki Hidvéghi Balázs, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke szerdán egy kolozsvári kerekasztal beszélgetésen.

A fideszes politikus a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely meghívottjaként beszélt a külhoni magyarok választási részvételéről. Úgy vélte, az erdélyi magyar állampolgárok szavazása az összetartozás kifejeződése lehet, és csattanós választ nyújthat a kétkedőknek.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a külhoni magyarok levélben adhatják le a szavazatukat. A szavazatot tartalmazó levelet úgy kell majd elküldeniük, hogy az a választások napján megérkezzék Magyarországra. Hozzátette, tárgyalások folynak a román és a magyar posta között arról, hogy ingyenesen lehessen feladni a szavazóleveleket.

Hidvéghi Balázs elmondta, azok, akik március 22-ig felvételüket kérik a választói névjegyzékbe, levélben kapják meg a szavazólapot és azt a válaszborítékot, amelyben elküldhetik a szavazatukat. A szavazatot tartalmazó levelet a magyar külképviseleteken is le lehet adni. A politikus szerint szükség van a határon túli magyar szervezetek és az egyházak segítségére ahhoz, hogy minél többen élhessenek a szavazati jogukkal.

Székely: akadály a bürokrácia

Székely István politológus, az RMDSZ keretében létrehozott Kulturális Autonómia Tanács elnöke elmondta, minden felmérés azt jelzi, hogy az erdélyi magyarok nagy arányban szeretnék felvenni a magyar állampolgárságot, s részt akarnak venni a választásokon. A politológus szerint azonban e szándék megvalósulását korlátozza, hogy nincsenek hozzászokva a regisztrációs nyomtatvány kitöltéséhez, a levélben szavazáshoz. Székely István úgy vélte, a választási részvételt az fogja megszabni, hogy hányan jutnak túl a "bürokratikus szűrőn" a szavazni vágyók közül.

 Székely István egyébként az európai és a román gyakorlathoz mérten is "szűkkeblűnek" nevezte a magyar választójogi törvényt, amely alapján a határon túli magyar állampolgárok csak az országos pártlistákra szavazhatnak. Úgy vélte, a Magyarországról nyugatra elvándorolt munkavállalók szavazati jogának a kérdése segítheti hozzá a magyar társadalmat ahhoz, hogy újragondolja a határon túliak magyarországi szavazati jogának a kérdését.

Horváth István, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem szociológus professzora elmondta, korábbi kutatásaik azt jelezték, hogy Erdélyből százezren kérik majd felvételüket a választói névjegyzékbe. "Ez vitán felül teljesülni fog" - jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?