Lopják a wifidet? Így elkaphatod a tolvajt

A „wifi-lopás” felderítésében egy – alapváltozatában – ingyenes program, a Who's On My Wifi” segít, amelyet innen tölthetünk le, és az exe fájlra kattintva telepíthetünk – írja a hvg.hu.

Az első oldal-megjelenés után Scan Page, majd a Scan Now gombra kell kattintanunk, azonban ez után egy kis türelemre lesz szükség. A program ugyanis felméri a hálózatunkhoz kapcsolódó eszközöket, és ez egy kis ideig eltarthat.

Ezután egy részletes listát kapunk az említett berendezésekről, ezek jelenleg még ismeretlenek a program számára, ezért az Unknown (ismeretlen) jelölést kapják. Ha bővebb információt szeretnénk megtudni róluk, akkor kattintsunk bal oldalon a nevük melletti pluszjelre.

Azokat az eszközöket, amelyeket ismerünk, átállíthatjuk ismertre (Unknown melletti lefelé mutató nyíl, majd a Known beállítása), illetve az ismeretleneket eltávolíthatjuk a listából (Remove). Mindeközben időnként jelzést kapunk a program – akkor még – kék színű ikonjától, hogy ismeretlen eszközök csatlakoznak a hálózatunkra.

Azt, hogy elvégeztük az összes beállítást, a Save Changes lehetőségre kattintva tudathatjuk a programmal. Ha újra leszkenneltetjük a rendszert, a program ikonja, lévén csak ismert eszközökkel találkozik, zöldre vált.

A továbbiakban már semmi dolgunk sincsen, a program ugyanis alapbeállításban öt percenként átnézi a hálózatot, és jelzi, ha behatolót észlelt. Ezt az 5 perces intervallumot a fogaskerék ikonra kattintva megváltoztathatjuk, tetszésünk szerint növelhetjük vagy csökkenthetjük.

Kimaradt?