Karantént vezettek be a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban

A légúti fertőző betegségek számának látványos növekedése miatt a gyermekosztályokon beteglátogatási tilalmat rendelt el a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház.

Pataki Annamária szóvivő arról tájékoztatta lapunkat, hogy az elmúlt időszakban a lakosság körében és a kórházban fekvő betegek körében is látványosan megnövekedett a légúti fertőzőbetegségek száma, ezért a megyei sürgősségi kórház igazgatósága, a bent fekvő betegek biztonsága érdekében úgy döntött: csütörtöktől felfüggeszti a beteglátogatási programot a gyermekosztályon, az újszülött osztályon, a gyermek fertőzőbetegségek osztályán illetve a gyermek pszichiátrián és neurológián.

Háromszéken ugyan emelkedőben van a fertőző légúti megbetegedések száma, de ennek mérete nem indokolja a kórházi karantén bevezetését, mutatott rá érdeklődésünkre Sánta Ferenc orvos. A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság járványtani főorvosa szerint idén még egyetlen grippés megbetegedés sem volt, de az elmúlt héten 2340 légúti fertőzést jegyeztek, ez 324-el több mint amennyit egy héttel azelőtt jelentettek, vagyis 13,86 százalékos a betegségek arányának növekedése.

Sánta szerint a kórházi beteglátogatás felfüggesztése akkor lenne indokolt, ha rövid idő alatt duplájára emelkedne a betegségek száma, így a kórház saját hatásköréből, a megyei hatóságok értesítése nélkül, inkább elővigyázatossági intézkedésként vezette be a karantént.

A háromszéki Közegészségügyi Igazgatóság járványtani főorvosa elmondta: idén rosszul működött az ingyenes grippe elleni oltáskampány, hiszen 10 ezer dózis oltóanyagot igényeltek, de alig negyedét, 2300 adagot kaptak. Hozzátette: ha a következő időszakban még kapnak oltóanyagot, kétséges, hogy lesz-e rá igénylő, hiszen annak beadása a hideg évszak elején a legoptimálisabb, ugyanakkor az oltás a legbiztosabb módja a betegség megelőzésének.

Kimaradt?