Drón csapott le egy amerikai tehéntolvajra és három fiára

Pilóta nélküli repülőgép segítségével fogtak el és vettek őrizetbe az Egyesült Államokban egy tehéntolvajt. Ez volt az első eset, amikor az amerikai hatóságok drónt vetettek be egy letartóztatás végrehajtása érdekében - írta a Betabeat amerikai hírportál.

Rodney Brossart 2011 nyarán került bajba, amikor hat tehén átkóborolt a birtokára, és ő nem volt hajlandó az állatokat visszaszolgáltatni. A jószágait visszakövetelő tulajdonos riasztotta a rendőrséget, de Brossart ellenállt a helyszínre kiérkező kommandósoknak, akikkel a híradások szerint - három fia támogatásával - 16 órán át hadakozott. 

A fegyveres patthelyzetnek a hatóságok végül úgy tudtak véget vetni, hogy kölcsönkértek egy Predator típusú drónt a belbiztonsági minisztérium határőrizeti egységétől. A pilóta nélküli repülőgéppel sikerült azonosítani a férfi és felfegyverzett fiainak pontos helyét a birtokon, ami végül lehetővé tette őrizetbe vételüket. A férfi elfogásakor a rendőrök sokkolót is alkalmaztak.

Brossart ügyvédje akkoriban úgy nyilatkozott, hogy a drónt törvénytelenül, bírói jóváhagyás vagy bármilyen engedély nélkül használták. A bíróság végül másképp látta: 2012 júliusában egy kerületi bíró arra a megállapításra jutott, hogy a hatóságok nem éltek vissza a pilóta nélküli repülőgép használatával. 

Az országos figyelmet keltő különös ügyben végül január közepén született ítélet: Brossartra - a rendőrség terrorizálása és lopás vádjával - hároméves szabadságvesztést szabtak ki, amelyet hat hónapra felfüggesztettek. Mindhárom fiát egyéves felfüggesztett börtönre ítélték.

Kimaradt?