Székelyföldi elsősegély a Buzău megyeieknek

Szülő nőt szállítottak mentőhöz, törött lábú és szívbeteg személyeket szállítottak kórházba: Buzău és Vrancea megyében rendkívül nehéz helyzetekben kellett helytállniuk a Hargita megyei Készenléti Felügyelőség és a Salvamont részéről a bevetésben részt vevő személyeknek. Kedden látogatást tett a helyszínen Mircea Duşa védelmi miniszter és Liviu Dragnea kormányfő-helyettes is.

Öt hóekével és egy speciális kétéltű járművel sietett Vrancea és Buzău, valamint Galac megyék segítségére Hargita Megye Tanácsa, a Prefektusi Hivatal, valamint az Olt Készenléti Felügyelőség (ISU). A mentőalakulatok számára még nem egyértelmű, mikor indulhatnak haza, minden az időjárás függvénye.

ARGO lánctalpas, mint mobil szülészet

„Vasárnap délután négy órakor kaptuk a riasztást, egy órán belül úton voltunk. Az ARGO nyolckerekűvel az elzárt falvakból kellett a kórházba szállítanunk a betegeket. Tíz esetünk volt mostanig: szülő nő, dialízises beteg, törött láb, szívproblémákkal küszködő beteg. A legnehezebb bevetésünk egy szülés előtt álló nő elszállítása volt a mentőkig. 4-5 kilométert ráztuk szegényt, és ahogy átadtuk a mentősöknek, azonnal meg is szült. De minden egyes bevetésünk mind a gépet, mind az embert, próbára tette. Az éjszaka is volt két bevetésünk, délelőtt még egy, és bármelyik pillanatban hívhatnak megint” – közölte lapunkkal Fekete Örs, a Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat vezetője, aki a megyei ISU egy tagjával indult bevetésre, Vrancea és Buzău megyék határán lévő települések lakóin segíteni.

A mentések pontos eligazítások alapján történnek, a két mentő szakember a helyi tűzoltó alakulatnál várja az újabb riasztásokat, ahol egy tűzoltó segíti őket a mielőbbi helyszínre jutásban. Bár egy napra igényeltek segítséget, a mentőosztag már harmadik napja van a helyszínen, és nem tudni, mikor indulhatnak haza. Fekete Örs tudomása szerint Hargita megye mellett csak Maros megye ISU-alakulata küldött segítséget Buzăunak.

Két éve is segítettek. Az Erdély Mentőcsoport két évvel ezelőtt, 2012. február 16–19. közötti időszakban sietett a bajba jutott déli megyék segítségére. A kolozs-tordai, marosszéki, udvarhelyszéki, háromszéki, gyergyószéki mentőcsoportok tagjai, valamint a magyarországi Életjel mentőcsoport 19 fős csapata a C.A. Rosetti és Lunca községekben, valamint Pogoanele városban segédkezett a mentésben:  négy autóval szálltak ki a helyszínre, ahol közel ötven ház tetőzetének a hótalanításában, a porták megközelíthetőségében, 27 személy egészségügyi ellátásában és több száz kilogramm élelem szétosztásában segédkeztek. 

Együttműködésben a hatékonyság

Alina-Maria Ciubotariu, a Hargita megyei ISU szóvivője úgy nyilatkozott, amint érkezett a kérés, azonnal küldték a segítséget: a prefektúra és az Országos Útügyi Igazgatóság részéről öt hóekét tíz emberrel, valamint Hargita Megye Tanácsa részéről egy nyolckerekű, kétéltű, lánctalpas speciális járművet, mellyel egy hegyimentő és az ISU. egy alkalmazottja dolgozik.

Adrian Pănescu, a  prefektúra szóvivője úgy tudja, mostanra nagyjából minden települést sikerült felszabadítani, két-három falu maradt már csak elzárva, de ezen is dolgoznak és mivel az időjárási körülmények egyelőre megfelelőek, a hatóságok nagyon jól h aladnak a munkálatokkal. „Ebben nagy szerepe van Hargita megyének is, hiszen a helyi alakulatok által bevetett, hókotróval, hómaróval ellátott nehézgépek mellett teljes kapacitással dolgoznak a Hargita megyéből küldött hóekék is, melyek az utakat szélesítik, tisztítják. A segítség addig marad a helyszínen, ameddig csak szükség lesz erre. És mivel a meteorológiai előrejelzések nem biztatóak, ezért valószínűleg nem indulnak még haza” – nyilatkozta a maszol.ro-nak a szóvivő.

 

Kimaradt?