Már Háromszéken is megjelentek a kemény drogok

Könnyű és kemény drogok egyaránt megtalálhatóak Háromszéken, számolt be a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya kedden, a tavalyi esztendő kábítószerellenes tevékenységének mérlege alapján. A háromszéki rendőrség sajtótájékoztatón bemutatott jelentése szerint 2013-ban 87 kábítószer fogyasztót azonosítottak, közülük 22-en diákok voltak.

Mint kiderült, a Kovászna megyei szervezett bűnözés elleni rendőrség az elmúlt esztendőben közel 415 gramm marihuánát, 406 gramm hasist, 20 gramm szintetikus narkotikumot, 13,26 gramm dizájner drognak nevezett JWH-018 nevű szert, valamint 2 gramm amfetamint kobozott el. Ami súlyosabb, hogy már Háromszéken is megjelentek a kemény drogok, így a rendőrség 5 kokain fogyasztót azonosított és 28,30 gramm kokaint foglalt le. Emellett azonosítottak két marihuána ültetvényt, ahol összesen 818 cannabis növény termett.

A rendőrség tájékoztatása szerint tavaly 21 háromszéki személy ellen indult eljárás 50 rendbéli kábítószer használat vagy kereskedelem vádjával. A nyomozások során azonosítottak 51 marihuána fogyasztót, 5 kokainistát, 4 amfetamin fogyasztót és 27 olyan fiatalt, aki etnobotanikus szereket használt narkotikumként.

Prevenciós kampány indult

Múlt év végén a sepsiszentgyörgyi tanintézmények, a rendőrség és a drogprevenciós iroda közösen indított kampányt a drogfogyasztás és az iskolán belüli erőszak ellen. A Kós Károly Iskolában megszervezett találkozón elhangzott, hogy előadásokkal és versenyekkel hívják fel a tanulók figyelmét a kábítószer használat káros hatásaira, emellett levetítették számukra a Kezedben van a kulcs című rövidfilmet, amelyben börtönbe zárt fiatalok nyilatkoznak tévelygéseikről.

A Kovászna megyei Drogprevenciós Iroda vezetője, Liliana Lazea elmondta: tavaly három, 19 és 26 év közti fiatal fordult hozzájuk önkéntesen segítségkéréssel. Beszámolójukból kiderült: kíváncsiságból, barátaik nógatására próbálták ki a drogokat, majd zsebpénzüket kezdték költeni a narkotikumok vásárlására. Ebben az internet is segítségükre van, hiszen ott számos könnyűdrogot vagy dizájner drogot be lehet szerezni, mutatott rá Liliana Lazea.

Kimaradt?