EP-választások: kilenc jelöltet indítana az RMDSZ Nőszervezet

Kilenc jelöltet nevezett meg a közelgő európai parlamenti választásokra az RMDSZ Nőszervezet, a szövetség végső listájáról azonban még egyeztetniük kell. A kampányban mindenképpen aktívan részt vesznek, és úgy gondolják, a nőszervezet erejét is növelhetik ebben az időszakban.

Minderről kedden, Kolozsváron számolt be Biró Rozália szenátor, az RMDSZ Nőszervezet elnöke, emlékeztetve arra, hogy 2014-et az Európai Unió a családi élet és a munka összeegyeztetés évének nevezi. „Akik a legjobban össze tudják egyeztetni a gyermekvállalás, a családi élet bokros teendőit a munka és a közéleti szereplés feladatkörével, azok sokkal inkább a nők, mint a férfiak” – fogalmazott a szenátor.

A nőszervezet listájának vezetője, Hegedűs Csilla főtitkár-helyettes arról beszélt, hogy országos párbeszéd-sorozatot indítottak be, amely során mind a 23 megyei illetve területi szervezettel konzultálni fognak az erdélyi magyar nőket érintő problémákról.

Az eddigi tanácskozások azt mutatják, a nők és férfiak kiegyensúlyozott bérezése okoz gondot, ugyanakkor a családtervezés – az Európai Unióban gondot okozó elöregedés a mi társadalmunkra is jellemző, ezért rugalmas vagy csökkentett munkaidőre, szociális intézkedésekre van szükség. A vállalkozó nők gazdasági versenyképességét is szeretnék növelni, ezt szintén az Európai Parlament szintjén szeretnék lehet orvosolni.

A kilences listán a már említett Hegedűs Csilla listavezető mellett a következő jelöltek szerepelnek: Takács Aranka, a Nőszervezet alelnöke, a MIÉRT elnökségi tagja és helyi tanácsos Vajdahunyadon, Kozma Mónika, Európa-szakértő, tapasztalt vállalatok vezetésében, Dajka Tünde a Nőszervezet csíki területi szervezetének ügyvezető elnöke, Vajda Borbála, a Nukleáris Tevékenységeket Felügyelő Országos Bizottság volt elnöke, Benkő Erika politológus, a Mikó Imre Jogvédelmi szolgálat munkatársa, a közigazgatás területén szakosodott Bogya Anna, az RMDSZ főtitkárságának sajtóreferenseként dolgozó Bodóczi Annamária, Bálint Emőke építészmérnök, hét település főépítésze.

„Az Európai Unió építése már elképzelhetetlen a nők munkája nélkül, ilyen értelemben az erdélyi magyar nők munkája nélkül is” – jelentette ki Hegedűs, hozzátéve, nőként és édesanyaként könnyebben szót érthet a többi képviselővel, kidolgozni olyan problémákat, amelyek az említett problémákat megoldhatják.

Bíró Rozália elmondta, a következő hetekben minden prioritást háttérbe szorítva dolgoznak azon, hogy párbeszédet folytassanak a közösséggel, az idő pedig megérett arra, hogy a nők is részt vegyenek a képviseletben.

 

Kimaradt?