Megsínylik a segélyszervezetek az állami támogatás csökkentését

Az állami támogatások drasztikus csökkentése miatt túlélésre kell berendezkedniük idén a szociális segélyszervezeteknek - tájékoztatott az MTI a Krónika keddi lapszámára hivatkozva.

A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye alárendeltségében működő Gyulafehérvári Caritas 1,34 millió lejjel kevesebb kormánytámogatást kap szociális szolgáltatásaira, mint 2013-ban. Péter György, a szervezet szociomedikális ágazatának igazgatója elmondta: minden magyarázat és indoklás nélkül csökkentették a tavalyi összeg 60 százalékára az idei évre előirányzott támogatást.

Az igazgató hozzátette, a Gyulafehérvári Caritas a legnagyobb szociális szolgáltató Romániában, ezért a csökkentett összeg is a legnagyobb, amit a szaktárca szociális szolgáltatásokra valamely civil szervezetnek kifizet.

Péter György kiemelte: a működés fenntartása érdekében folyamatosan keresik a költségoptimalizálási lehetőségeket. Sem leépítést, sem bércsökkentést nem terveznek. A megyei egészségbiztosító pénztáraktól és az önkormányzatoktól próbálnak az előirányozottnál nagyobb összegű támogatásokat szerezni, de a hazai és külföldi partnereiknek is jelezték már a nehézségeiket.

Az Erdélyi Református Egyházkerület által működtetett Diakónia Keresztyén Alapítvány szociális programjai is veszélybe kerültek az állami források elapadása miatt. Sárosi Arthur, az alapítvány ügyvezető igazgatója a Krónikának elmondta, felborult az a rendszer, amellyel a szociális programok folytonosságát lehetett biztosítani. A pályázati források ugyanis a legtöbb esetben nem használhatók a programok működési költségeinek fedezésére.

Kimaradt?