Két év szünet után újraindul a szívátültetés Marosvásárhelyen

Bár ismeretlen azoknak a szívbetegeknek a száma, akiknek az életét egy új szív menthetné meg, a nyilvántartások szerint jelen pillanatban százan várnak arra, hogy új szívet kapjanak a marosvásárhelyi Szív-és Érgyógyászati Szervátültetési Intézetben, amely csaknem kétéves kényszerszünet után újból kész a szívátültetések elvégzésére.

Horaţiu Suciu, a Szívgyógyászati Központ Szív- és Érsebészeti Klinikájának vezetője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szakemberek készen állnak az átültetésre szánt szervek kivételére és átültetésére, ehhez pedig megfelelő eszközökkel és gyógyszerekkel is fel vannak szerelkezve. Az intézet tevékenységét 2012. szeptemberében függesztették fel, ám azóta sikerült újra akkreditálni és felkészíteni az életmentő műtétek elvégzésére.

A szakorvos beszámolt arról, hogy az előjegyzési listán száz személy szerepel, akik közül harmincnak azonnali szívátültetésre van szüksége. Amennyiben kompatibilis donort találnak, máris elvégezhetik az első szervátültetést. 

A donornak 160 lejébe kerül a felajánlás?

Ha egy baleset következtében beáll az agyhalál, vagy a sérült kómás állapotban van, amelyből már nincs esélye a gyógyulásra, a hozzátartozót megkérdezik, hogy az ép szerveket felhasználhatják-e beteg emberek gyógyítására, szervátültetésre.

Az új egészségügyi törvény szerint erről mindenki saját maga dönthet, és mielőtt még az elektronikus egészségügyi kártyája elkészülne, nyilatkoznia kell, hogy baleset esetén szerveit felhasználhatják-e, vagy sem. Ehhez közjegyző előtt kell hivatalos nyilatkozatot tenni, annak alapján vezeti fel az adatai közé a háziorvos. A gond ott kezdődik – mondta Szabó Zoltán háziorvos a maszol.ro-nak, hogy a közjegyző által hitelesített iratnak 160 lej az ára. "Arra, hogy valaki kijelentse, hogy felhasználhatják, vagy sem a szerveit, nem fog 160 lejt fizetni” – véli az orvos, aki szerint más megoldást kellene erre találni.

FRISSÍTÉS: Egy olvasónk figyelmeztetett, hogy tavaly decemberben miniszteri rendelettel díjmentessé tették a szervek felajánlásáról szóló nyilatkozatok hitelesítését. 

A kómás beteg esetében, ha a hozzátartozó hozzájárul a szervek kivételéhez, a HLA-inkompatibilitás-vizsgálatot követően a szervátültetésre váró beteglistán megkeresik azt, akinek adatai megegyeznek, vagy nagyon hasonlítanak, majd nagyon gyorsan megszervezik az átültetést.

„Ez órák kérdése, amikor megvan a szerv, egy szakorvos csapat megy érte repülőgéppel, vagy helikopterrel, mialatt a beteget a másik csapat előkészíti, felnyitja, hogy abban a pillanatban, mikor megérkezik a szállítmány, be is ültethesse a szervet. „Volt ilyen betegem, aki veseátültetésen ment keresztül” – mondta Szabó Zoltán. A családorvostól azt is megtudtuk, hogy ő a krónikus betegeket kezeli, ám amikor kritikussá válik azok állapota, küldi tovább a szakorvoshoz, aki javasolhatja a szervátültetést. „Jelenleg is van egy páciensem, aki veseátültetésre vár, addig dialízissel kezelik” – mondta az orvos.

Szívátültetést Marosvásárhelyen és Bukarestben, a Floreasca kórházban végeznek jelenleg, illetve akkreditálás előtt áll egy másik bukaresti, valamint a Iași-i és a temesvári Szív-Érgyógyászati és Szervátültetési Intézet is. Marosvásárhelyen csontvelő-átültetést is végeznek.

Kimaradt?