Háromszék hétfőre megoldotta a kemény tél okozta gondokat

Háromszéken valamennyi útszakaszt járhatóvá tettek hétfőre, helyenként hó vagy jég borítja az úttestet, de nincsenek lezárt utak - mondta a prefektus. A rendőrség figyelmeztetése szerint óvatosan kell közlekedni a 11-es országúton Bereck és Ojtoz között, a 12-es országúton Sepsiszentgyörgy és Kökös között illetve a 2D jelzésű megyei úton Ozsdola és a Vrancea megyei Lepsa között, ezt a szakaszt vasárnap néhány órára le is zárták. A 10-es országúton Brassó és Buzău között továbbra is érvényes a 7,5 tonnánál nagyobb járművekre kiszabott súlykorlátozás.

Dumitru Marinescu prefektus szerint a háromszéki országutakat karbantartó cég fel van készülve a hótalanításra: 618 tonna homok, 2492 tonna só és 4,4 tonna kalcium klorid van raktáron, de 25 járművel tudnak közbelépni havazás esetén. A Kovászna megyei utakat karbantartó cégek pedig 5.435 tonna homokot, 592 tonna sót raktároztak, és 65 hókotróval állnak készenlétbe. Az országutak karbantartását végző vállalat idén 2300 méter hófogót is megvásárolt, amelyeket a hófúvás által veszélyeztetett utak mentén állítottak fel.

A háromszéki hatóságok az hóval borított erdőből menekítettek ki egy háromszéki férfit és kiskorú fiát. Kovászna megye prefektusa, Dumitru Marinescu sajtótájékoztatón számolt be, hogy vasárnap este egy előpataki apa, kilenc éves fiával gyalog indult Sepsiszentgyörgy irányába, de a két település közti erdőn át próbálta meg lerövidíteni a 8 kilométeres utat. Sötétben, a fák között botladozva, az apa félrelépett, és eltörte a lábát. Szerencséjükre a sérültnél volt mobiltelefon és az 112-es ingyenes számot hívva riasztották a hatóságokat. A prefektus szerint a sepsiszentgyörgyi rendőrök egy órányi keresés után a város határában lévő Partizán dombnál találtak rá a férfire és fiára, így megmentették őket a fagyhaláltól. Mindkettejüket a sepsiszentgyörgyi kórházba szállították, a sérült férfi lábát megműtötték. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház tájékoztatása szerint egyébként az elmúlt napokban tapasztalt hideg idő ellenére senkit nem utaltak be hipotermiával.

 
Kovászna megyében hétfőn tanítási szünet volt érvényben, bár a hétfői időjárási körülmények ezt már nem indokolták volna. Mint arról beszámoltunk, az oktatási minisztérium vasárnap rendelte el a kényszerszünetet Bukarestben és 26 megyében, ahol sárga vagy narancssárga jelzésű hóriadó volt érvényben. Keresztély Irma háromszéki főtanfelügyelő elmondta: a tanítási szünetet a szaktárca hozta, azt nem kommentálták, viszont a rendelkezést életbe ültették.

A háromszéki tanintézményekben mindenhol fogadták a gyerekeket, akik számára felügyeletet biztosítottak. Az internetes fórumokon sok háromszéki szülő fölöslegesnek ítélte a kényszerszünetet, mások pedig nem is értesültek a tanítási szünetről. Néhány szülő azonban lapunknak elpanaszolta, hogy volt olyan sepsiszentgyörgyi iskola is, ahol a minisztériumi rendeletet figyelmen kívül hagyva, tanítás is zajlott. Elmondásuk szerint ezzel azokat a diákokat hozták nehéz helyzetbe, akik megfogadták az oktatási minisztérium tanácsát és nem mentek iskolába, viszont így lemaradtak egy egész napi leckéről. 

Kimaradt?