Elájult a pilóta, az utas vezette a repülőgépet

Elájult egy ausztrál kisrepülőgép pilótája, a háromüléses Cessna 150 egy tizenéves utasa azonban átvette a kormányt és addig körözött egy repülőtér fölött, amíg a pilóta magához nem tért, és együtt már biztonságosan földre tették a gépet.

A szombaton történt eset részleteiről vasárnap számolt be az AP hírügynökségnek az alkalmi pilóta, a 19 éves Troy Jenkins, akinek segítségére volt, hogy az eszméletét vesztő pilóta társaságában korábban már ismerkedett a repülőgép-vezetéssel – írja az MTI.

Az egymotoros kisgéppel légi kiránduláson vett részt Jenkins és egy másik utas a család barátjának számító 61 éves pilóta, Derek Neville társaságában. Egy órája repültek, amikor a pilóta elájult. Jenkins ekkor magához vette az irányítást, sikeresen kapcsolatot létesített Forbes közeli mezőváros repülőterével, és egy mellette repülő másik gép pilótájától rádión kapott tanácsokat követve háromnegyedórán át körözött stabilan 610 méter (2000 láb) magasan. Végül a pilóta visszanyerte eszméletét, és ketten együtt már biztonságosan földre helyezték a gépet.

Jenkinsaz AP-nek nyilatkozva elárulta, hogy a magasság tartása nem jelentett számára problémát, abban azonban egyáltalán nem volt biztos, hogy landolni is tudna a géppel.

Kimaradt?