Nem sietnek a román zászlóval a magyar pártok

A háromszéki magyar politikai szervezetek nem sietnek a román nemzeti lobogó székházaikra való kitűzésével. A lapunk által megkeresett Kovászna megyei magyar pártelnökök elképzelhetőnek tartják, hogy másként kell értelmezni a törvényt, mint ahogyan azt a prefektus teszi.

A magyar politikusokat Dumitru Marinescu csütörtöki bejelentésére reagáltattuk. A prefektus elmondta, hamarosan mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), mind a Magyar Polgári Pártot (MPP), mind az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) levélben szólítja fel, hogy tegyenek eleget a törvényes előírásoknak, és tűzzék ki székházaikra a román nemzeti lobogót.

Tamás Sándor, az RMDSZ Kovászna megyei szervezetének elnöke lapunk érdeklődésére kifejtette: a prefektustól még nem kaptak semmiféle hivatalos átiratot a trikolór kitűzése kapcsán. „Ha a levél megérkezik, megnézzük, mire hivatkozik, és elolvassuk melléje a jogszabályt is, elképzelhető, hogy törvényértelmezési különbségek lesznek közöttük” – mondta a szövetség háromszéki elnöke.

Az MPP sepsiszentgyörgyi vezetője, Bálint József érdeklődésünkre azt mondta: „nem fogunk ezzel sietni”. Hozzátette: nem szeretnének elsők lenni szabályszegésben, de emlékeztetett, hogy a polgári párt nem állami intézmény. „Az elmúlt 24 évben is voltak magyar politikai szervezetek, és eddig nem volt kötelező a trikolór kitűzése székházaikra. Eddig vagy átsiklottak ez a szabály fölött, vagy pedig a prefektus rosszul értelmezi a törvényt” – mondta Bálint József.  

Ennél határozottabban fogalmazott Kulcsár Terza József, az MPPt Kovászna megyei elnöke, aki érdeklődésünkre leszögezte: „az MPP nem tűzi ki a román zászlót a székházára”. Hozzátette: meglátása szerint a háromszéki prefektust a kormány bízta meg azzal, hogy újra provokálja a magyar politikai szervezeteket. Kulcsár Terza szerint amíg a román kormány nem tartja tiszteletben a székelység szimbólumait, az MPP nem hajlandó kitűzni székházára a trikolórt, viszont azonnal megteszik, amint elismerik a székelység létezését, és nem üldözik a jelképeit.

Az EMNP-re Háromszéken nem vonatkozik a prefektusi felszólítás – mutatott rá lapunk érdeklődésére Benedek Erika. A Néppárt Kovászna megyei elnöke elmondta: a sajtóból értesült a prefektusi felszólításról, nem kapott hivatalos megkeresést, de nekik amúgy sem kell kitűzniük a román zászlót, mert Kovászna megyében nincs egyetlen székházuk sem.

Benedek Erika rámutatott: törvény szerint az önkormányzatoknak kellene székházat biztosítaniuk a pártoknak, ezt az EMNP Háromszéken kérte is, de a polgármesteri hivatalok nem adtak ingatlant. „Jelenleg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) székházak biztosítanak számunkra egy-egy íróasztalt. Azok nem pártszékházak, tehát, ránk nem vonatkozik a felszólítás”, szögezte le Benedek Erika. 

Kapcsolódók

Kimaradt?